Loader

Hur vart det här 104% kött i 100% korv?

By : | 4 Comments | On : 9 november, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Roligheter, Tankar, Utveckling

Korvarna som innehåller 104% kött, inget konstigt med det.

Intressant är det med vår svenska lag om livsmedelsmärkning som ska underlätta det för oss dumma normala människor, som vanligt är det en ytterst teoretisk lag som missade lite saker som att volymen minskar ibland när man tillagar något. Precis det har hänt för trångsviken chark där man deklarerar 104% kött i korven utan alla andra ingredienser, det låter ju sjukt att man kan ha i mer kött än det finns plats för men det är inte alls så konstigt. Det är mera en skrivning av lagen som gör det konstigt, och för en charktillverkare som vill göra en köttrik korv vart det ju ännu tokigare. Men dom får ju bra reklam om att dom gör köttrika korvar nu i pressen..

Det är ju som man svarar på Trångsunds chark  ”Det är väl ingen annan som gör korv på enbart kött, men det här är ett gammalt recept. Ett korvskinn fylls med grovt malet kött, sedan röker och torkar vi korven. Köttet innehåller vatten och när vi torkar korven torkar vattnet ur”

Mer i SvD.se

Mer i LT

Mer i DN.se

Print Friendly, PDF & Email

  Comments (4)

  1. posted by Räknenisse on 10 november, 2011

   104% köttråvara är lätt att förstå, det är svårare att förstå 75% köttråvara. Våra korkade journalister kanske skulle ägna sig åt att analysera vad 75% köttråvara egentligen betyder istället för att kritisera kvalitetsprodukter.

     Svara
   • posted by Patric on 10 november, 2011

    Håller med till 104% att ange i % fungerar inte riktigt på tillverkade livsmedel.

      Svara
  2. posted by Andreas on 11 november, 2011

   Nu är det så att om man tillverkar t.ex en kallrökt korv. Så torkar man den under tillverkningen vilket gör att den lättar i vikt. T.ex om man tillverkar 100 kallrökt korv kan det bli kvar ca. 80 kg efter hela processen. Alltså har det gått åt mycket mer råvaror än det är kvar i slutprodukten.

     Svara
   • posted by Patric on 11 november, 2011

    Helt rätt Andreas inga konstigheter alls med 104% utan en härligt köttrik korv, precis som Räknenisse säger titta hellre på dom med 75% köttråvara i.

      Svara

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Middagskonversation: konsten att tänka på något viktigt medan man säger något oviktigt.
  -Laurence Olivier
  %d bloggare gillar detta: