Loader

Hvidovre Hospital värdens bästa sjukhuskök?

By : | 0 Comments | On : 26 augusti, 2011 | Category : Jobb inlägg, Tankar, Utveckling

Från köket på Hvidovre Hospital

100 rätter att välja fritt mellan servering från klockan 7:00 till 19:00 levererat direkt upp till patienten, det låter helt fantastiskt kan tyckas och direkt slås man av tanken så vill jag också ha det. Tro det eller ej det skulle inte vara några problem alls att ha det så på ett svenskt sjukhus heller, men den stora förändringen ligger inte alls där dom flesta tror i köket. Jag skulle anta utmaningen direkt om någon bad mig, och jag är övertygad om att om vi fick fria händer så skulle vi lyckas lika bra. 

Men idag skulle inte Hvirode fungera i Sverige med det regelverk som finns uppsatt kring patientkost, spelar ingen roll hur mycket vi suktar efter det och vill göra samma sak. Utmaningen ligger på ett helt annat plan, det handlar om politik, kontroll över patienten, föreskrifter och massor av folk som ska vara med att tycka. För iden bakom Hvidovre är egentligen väldigt enkel, vi gör om det till ett rejält hotellkök med romservice. Om man läser och lyssnar på jobbet och svårigheterna med att genomföra projektet i Danmark, så hör man att svårigheten har varit just den att man tappar kontroll över vad, hur och när patienten äter för plötsligt har man kanske en patient som äter helt fel kost vid helt fel tid. Men det kanske är så att det borde vara en rättighet för en patienten också, att få bestämma sin mat, äta när jag är hungrig och styra sin vardag lite även om jag är sjuk och ligger på sjukhus.

Håller med en patient på Hvidovre som sa: – Om någon säger att  ”du måste äta den här maten” är det lätt att tappa aptiten. Det är klart att man äter mer om man får äta det man har lust med.

Länk direkt till Hvidovre köket:

 

 

Artikel i sjukhusläkaren om sjukhuset med det fantastiska köket

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Förr kom mjölken från kon, nu kommer den från Arla.
  -Lars, 5 år
  %d bloggare gillar detta: