Loader

Inspirerande matlagning med årets kock 2013

By : | 0 Comments | On : 20 november, 2013 | Category : Besök, Blogg, Jobb inlägg, Matlagning, Roligheter, Tankar, Utveckling


Att få bege sig till Restaurang Akademin i Stockholm för att laga mat är fantastiskt inspirerande för alla som älskar att jobba med mat, och precis detta fick jag vara med om en lagom kall kväll mitt i november när Arla bjöd in ett gäng härliga köksmänniskor från Scandic att få laga mat med mästerkocken Daniel Räms.

Restaurang Akademin är leverantör av den kunskap som är nödvändig för att möta de ökande kraven på restaurangbranschen. Tillsammans med de kunnigaste aktörerna inom mat och dryck förädlar vi oss ständigt som plantskola för framtidens främsta kockar och sommelierer.

Bakom en glasvägg i akademins lokalen möts man av de underbaraste rostfria bänkar i ett tekniskt välutrustat kök med utrustning som som får varenda liten kock ådra i mig att hoppa till och göra frivolter, ett kök vilket bara genom av att få komma in i miljön får min fantasi och inspiration att flöda och jag blir fantastiskt inspirerad att skapa.

Vår guide för kvällen Daniel hade komponerat en lagom svår menyn för ett gäng köksmänniskor som han hämtat delar av från sin nya restaurang Lilla Ego, en riktigt bra meny som ackompanjerades av härliga viner framtagna för rätterna av Akademins somalier.

Daniel känns som en härlig modern svensk stjärnkock med en fantastisk fokus på matlagning utan att göra den till en en krånglig konst form, men inte utan att han lägger fokus på detaljer som ökar smaker och upplevelser vilket han sa det så bra själv vid middagsbordet…

– det är ju bara mat

Själv så hamnade jag i gruppen som stod för varmrätten med en ”Kryddstekt dovhjort med frasiga jordärtskockor, bakad svamp och vinägersky” en härlig rätt som Daniel lagade som en av vinnarrätten när han vart Årets kock .

Till förrätt så lagade vi en läcker asien och skandinavisk fusion som bestod av  ”Sotad lax med inlagd kålrot och skivat äpple serverad med shisoemulsion och brynt sojasmör”, en spännande rätt där man även skulle använda fingrarna när man äter för att doppa laxen i sojasmöret.

Avslutet bestod av en ”Bakad choklad med ingefärshjotron, havtornskräm, gräddfilsglass och punchgrädde” en skön avrundning på en härlig kväll som fyllt mig med en massa inspiration, även möjligheten att få träffa härliga kollegor från några av våra kök är fantastisk och lärorikt inför framtiden.

Säkerligen kommer jag att låna ett och annat av det jag lärt mig under kvällen till mina egna recept som kommer att dyka upp här, och tänk så roligt det är att laga mat tillsammans oavsett om det är med kollegor, vänner eller mästerkockar.

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Den sundaste gymnastiska övningen är att i rätt tid resa sig från matbordet.
  -Giorgio Pasetti
  %d bloggare gillar detta: