Loader

Roligt att inte bara få inspirera med recept utan även till FAMM

By : | 0 Comments | On : 15 maj, 2014 | Category : Blogg, Jobb inlägg, Privata inlägg, Tankar, Utveckling

Det är roligt att få lite annorlunda frågor i min blogg som inte alltid rör recept, nyligen fick jag en fråga om min FAMM-pyramid som man ville låna till ett projekt inom mat i äldrevården. Syftet med min blogg är att få inspirera på olika sätt och kanske också ibland skapa lite funderingar och tankar, så självklart lånar jag ut mina alster om man frågar snällt. Jag fick dock rekonstruera om min pyramid lite då jag lyckats tappa bort mitt orginal i den berömda cyber rymden, men nu har jag gjort en ny version som jag har delat med mig till projektet inom äldreomsorgen.

Vad är FAMM?

Att skapa en måltid är inte så lätt som man kan tro för en rad olika faktorer ska fungera för att du ska uppleva det som perfekt, det handlar om att alla dina sinne ska stimuleras med ljud, ljus, doft, smak och känsla.

Detta forskas det på idag och man pratar om FAMM som handlar om de fem aspekterna av en måltid, något som jag tycker är ett bra sätt att visa på hur en måltid bör vara uppbyggd för att bli riktigt bra.

Oavsett om du äter hemma, i skolan, jobbet eller en restaurang så kommer du bedöma utifrån hur dina sinnen stimulerats, och ju fler du fått stimulans för desto bättre blir måltiden som helhet. Nu kommer våra sinnen också ställa kraven utifrån vilka förväntningar vi har på måltiden, så oavsett om vi går på en restaurang med vita dukar eller köper vi en grillad hamburgare vid en fotbollsplan så kan vi få precis samma nöjdhet.

Det finurliga med detta är att det kan användas överallt där man vill servera en måltid, det kan vara hemma, i restaurangen, skolan eller ett äldreboende.

Min FAMM-pyramid är uppbygd efter FAMM modellen men modifierad för att i mina ögon bli tydligare och mera försåtlig, enkelt kan man säga att i botten så finns faktorerna som du inte kan påverka så som ekonomi, lagar, koncept osv.. sedan har man tre boxar som är lika stora för upplevelsen som mötet, rummet och maten tillsammans skapar det upplevelsen och känslan av din måltid för individen i toppen av pyramiden.

Vill du titta närmare på min FAMM pyramid?

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Ibland tycker man att det är synd att man inte har bröd hemma för då kunde man ha gjort en leverpastejmacka om man haft leverpastej.
  -Okänd
  %d bloggare gillar detta: