Isterband att hata eller älska..

Smarriga isterband med läckra tillbehör
Idag var det härliga isterband på menyn hemma, en riktig Svensk klassiker som härstammar från Småland. Här hemma serverades dom välstekt med kokt färskpotatis under en vitsås med salladslök och nykokt rödbeta med skirat smör. Kanske inte den nyttigaste av måltider men oj så gott och uppskattat av hela familjen, ganska enkelt att göra också men om man vill så går det att ha vanlig kokt potatis och inlagda rödbetor till.
Jag gör mina isterband i ugnen på 200 grader tills det luktar gott i köket, för det brukar vara ett bra tecken på att dom är färdiga. Jag vill dock ha mina isterband lite hårdare stekt, så dom får stå där en extra stund. Det klassiska är att servera stuvad potatis till, men jag valde att inte göra den vanliga stuvade potatisen för jag tycker att det blir lite tungt nu på sommaren. Min variant med en vanlig vitsås som spetsas med lite salladslök, på så sätt får man själv välja mängden sås till färsk potatisen. Rödbetorna kokas i rikligt saltat vatten tills dom är mjuka jag väljer dock att ta dom lite tidigare, för jag vill ha lite extra motstånd i rödbetorna. När rödbetorna är klara så låter jag rumstempererat smör smälta över dom och lägger på lite fling salt, sedan är det bara att lägga upp maten snyggt på antingen trevliga fat eller tallrik, kom ihåg att göra det snyggt nu så att ögonen också får sitt.
Lite isterbands fakta: Man brukar säga att det är den enda genuina svenska korvsorten, för du hittar inget liknande i något annat land. Om du missat vad isterband är för korv så är det den lättrökt, grovkornig, ofta med syrlig smak och innehåller bland annat fläskkött, korngryn och potatis. Tidigare i hemslakten gjorde man isterbanden ganska långa och de fick torka jämte vedspisen, varvid de naturligt förekommande mjölksyrabakterierna i korven förökade sig och bidrog till den syrliga smaken. Man knöt inte av tarmarna som man jag gjorde med annan korv, så när korvarna torkat såg ut som långa band därav namnet isterband. Ordet korv kommer antingen från isländskans ”kufr” som betyder”avskuren bit” eller från verbet ”karva”. Korv nämns första gången i en i en skrivelse från 1539