Jag fortsätter att tjata om helheten..

Titta lite på bilden och sätt dig in i patientens roll, hur mycket lockar den här bilden till matlust?
Hittade ytterligare ett inslag om den senaste mätningen av näringsintaget på Akademiska och Enköping lasarett, den här gången är det SR Uppland som har missat helheten och tror att måltiden är bara det som ligger på tallriken.
För att patienter ska tillfriskna på ett bättre sätt så är näringen av yttersta vikt men för att det ska bli rätt så kan man inte bara fokusera på maten, i en måltid ska man locka alla sinnen till lust och vilja att äta att tro att det räcker med att lägga köket i närheten är tyvärr väldigt långt från verkligheten.
Idag finns det gått om undersökningar som visar på att det är viktigare med själva måltidsmiljön än det som ligger på tallriken, om vi kan se till att både miljön och det som ligger på tallriken är av yppersta kvalitet så kommer vi få patienter som äter mer och bättre. Jag kommer att fortsätta jobba på att vi ska jobba med kvalitativ mat i Sveaköket, men jag kommer även att fortsätta jobba på att man ska börja prata helheten kring måltiden.
För den som är mer intresserad så kan man läsa på lite mer om FAMM som är en vetenskaplig metod för att öka glädjen och upplevelsen kring måltiden, jag säger som en man jag nyligen hörde på en föreläsning att mat är en känsla och inte näring på en tallrik.
Jag har full respekt för att känslan av att maten görs i Västerås är konstig och i sig skapar ett negativt värde för måltiden, men att skylla på kvalitet anser jag inte vara rätt. Jag skulle inte ha något emot att ha ett kök som lagar maten på plats i Uppslala, men vi skulle jobba på precis sätt som vi gör i Västerås idag. Där matlagning sker som den ska i ett kök och bra råvaror lägger grunden till ett lyckat resultat, och vi jobbar med känslor i matlagningen där mycket är färskt och i möjligaste mån svenskt och ekologiskt.
Att patienter får i sig tillräckligt med näring är viktigt för tillfrisknandet – och sjukhusmaten har uppmärksammats mycket de senaste åren – inte minst sedan tillagningen flyttades till Västerås.
Jodå det låter som genom att maten flyttades till Västerås så har det blivit sämre, vet inte riktigt vart det framstod i den utredning man gjort, eller kan det vara ett tyckande av den proffesionella reporten?
– Jag har fått energikost med mycket grädde när jag varit inlagd och den var jättegod.
– Jag lämnade. Den var ganska smaklös.
Både ris och ros från kafeterian på Akademiska.. Att det blir smaklöst har oftast med de mediciner eller behandlingar som man får på ett sjukhus. Här är det viktigt att patienterna får den informationen, och erbjuds kryddor för att höja upplevelsen av Måltiden.
– Det är nog ingen som tror att maten blir bättre av att den lagas och kyls ner och förvaras så i tre dygn, säger hon.
Jag håller faktiskt med jag förväntar mig inte att maten blir bättre av förvaringen, men å andra sidan så blir den inte sämre heller av den hanteringen. Det mesta du hittar i affären har betydligt längre hantering än våran, hur gammal är mjölken när du dricker den?
Socialdemokraten Majlene Ahlgren är ledamot i kostnämnden och hon säger att maten som lagas i Västerås är mycket bra, men att det finns saker att lära av undersökningen:
– Maten är en jätteviktig del av tillfrisknandet.
Tackar tackar! håller med att den är mycket bra, och precis som Majlene säger så hoppas jag att man lär sig saker och tittar på helheten..
Är ni politiker öppna för att någon gång ta tillbaka matlagningen från Västerås?
– Det finns inget som säger att det här är för evigt.
Allvarligt vart kom den frågan ifrån? har den någon som helst substans i den mätning angående nutrition man gjort?
Artikeln i SR.se Uppland mer om det i bloggen i Sjukhusläkaren.se
posted by Karin Lindgren on Facebook on 28 mars, 2012
Jag gillar också helhet 🙂 Men jag tror att detaljer och det lilla också är viktigt.
posted by Kökschefen on Facebook on 28 mars, 2012
Exakt det är en del av helheten,varje liten detalj räknas om det så är en påskfärgad servett till påsk eller ett vänligt leende när maten serveras.