Loader

Javisst självklart är jag klimatarian, är inte du?

By : | 2 Comments | On : 17 oktober, 2016 | Category : Blogg, Jobb inlägg, Tankar, Utveckling

CLIMATARIAN (n.) A diet whose primary goal is to reverse climate change. This includes eating locally produced food (to reduce energy spent in transportation), choosing pork and poultry instead of beef and lamb (to limit gas emissions), and using every part of ingredients (apple cores, cheese rinds, etc.) to limit food waste.

Att vi behöver äta för att vi ska må bra är nog ingen som säger emot, även att vi ska äta rätt är en självklarhet även om vad som är rätt kan vara lite olika beroende på vem man frågar.

Det är väldigt få som funderar på att vi behöver äta rätt  för vårt klimat också och där finns inga självklarheter, frågan försvinner lätt i diskussionerna om huruvida man ska äta kött eller vara flexitarian, vegetarian eller kanske vegan.

Oavsett så behöver alla ta sitt ansvar och tänka till på hur och vad vi fyller vårt behov av att äta rätt och gott, idag står produktionen av livsmedel för nästan en fjärdedel av alla utsläpp av växthusgaser.

Genom att tänka efter och äta mat som har lågt utsläpp när den produceras kan vi ganska lätt minska klimatpåverkan, men tanken slår en ju rätt snabbt att ätit har vi ju gjort i alla tider varför har det plötsligt så stor påverkan på klimatet nu?

Den allra största delen (80-85 procent) kommer från odling och uppfödning, när jorden brukas oavsett om det är foder till djuren eller mat till oss frigörs lustgas vilket är en väldigt kraftig växthusgas. Hos våra idisslande djur som kor och får så rapar/fises metangas ut vilket är en annan kraftig växthusgas.

Men även ris ger upphov till utsläppen av metangas som beror på att ris odlas i syrefattigt vatten och där bildas metangas när växtdelar bryts ned, självklart så hjälper även drivmedel till jordbruksmaskiner till med sin avgaser.

Uppfödningen av djur står för cirka 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser, vilket gör att konsumtionen av kött oavsett var och hur det har producerats förknippas med stor klimatpåverkan.

De höga utsläppen beror på att mycket av den energi som finns i fodret förloras i djurens metabolism, till exempel går det åt cirka sju kilo foder för att producera ett kilo ätbart griskött.

De olika djurslagen är olika effektiva på att omvandla foder till kött och utsläppen skiljer sig mycket mellan olika köttslag, dock är nötkött en klimatvärstingen med sina 26 kilo koldioxidekvivalenter per kilo rent kött. efter det kommer lamm med 21 kilo, gris med 6 kilo och fågel med 3 kilo.

Mat från växtriket har generellt sett de allra lägsta utsläppen och genom att äta mindre kött, samt välja kött med lägre klimatpåverkan kan vi minska utsläppen från vår måltid kraftigt.

Det vi äter står idag för en fjärdedel av de globala utsläppen av växthusgaserna, så allt vi slänger är ett enormt slöseri av resurser speciellt som vi slänger omkring en tredjedel, 30-40 procent, av våra livsmedel.

Mycket är ätbar mat som vi slänger och ofta beror det på att kanske morötterna inte har rätt utseende eller att maten närmar sig ett bäst före datum, förutom att spara på klimatet och miljön är det ett enormt slöseri med pengar, enligt Livsmedelsverket slänger en familj i Sverige mat för i genomsnitt 6.000 kronor per år.

Att bli Klimatarian är egentligen inte så krångligt utan släng inte mat, lukta och smaka om utgångsdatum närmar sig, ät mycket grönt, ät varierat, ät grönsaker och frukt som har säsong, minska på nötkött.

Byter du ut nötköttet i en hamburgare mot fisk eller kyckling så minskar utsläppen med 2 kilo.

Inom Västerås Stad där jag jobbar så har man under namnet Framtidens Mat, under några år nu påbörjat jobbet med att skapa klimatsmarta kök och utbilda våra barn och ungdomar i att bli Klimatarianer.

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  De som föräter sig eller dricker sig fulla, har förstånd varken på att dricka eller äta.
  -Jean Anthelme Brillat-Savarin
  %d bloggare gillar detta: