Loader

Kompetenscentrum ska förbättra måltiderna i den offentliga sektorn

By : | 0 Comments | On : 21 november, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Roligheter, Tankar, Utveckling

Besticken på brickan en del av måltiden, men det är även maten, transporten, servering och miljö..

Äntligen ett så händer det något ett regeringsuppdrag som sträcker sig fram till och med 2014, där Livsmedelsverket ska samverka med andra myndigheter och organisationer. Tanken är bland annat att göra kunskapen om hur man skapar bra måltider mer tillgänglig för beslutsfattare och personal, stötta kommunernas och landstingens systematiska kvalitetsarbete och ge dem möjligheter att lära av varandra genom goda exempel.

livsmedelsverkets hemsida säger Eva Sundberg – Bra måltider är så mycket mer än maten på tallriken. Det handlar om allt från vad maten innehåller, i vilken miljö den serveras och hur man blir bemött som matgäst, till hur olika yrkesgrupper samverkar med varandra. På en del håll har man kommit långt men i många fall utnyttjar man inte den stora potential som finns i måltiderna.

Tror att det är första gången sedan jag började i det offentliga köket för snart 4 år sedan som man pratar helheten, annars så är det väldigt mycket snack om kvaliteten på själva maten och råvarorna. Tyvärr så spelar det ingen roll hur mycket vi satsar på det om man inte har ögonen för helheten med sig, jag hoppas verkligen att man i projektgruppen väljer att ta in kompetens från alla led i måltiden. Jag upplever tyvärr att man ofta missar att ta in kunskapen om själva matlagningen, man har med nutritionister, dietister och kostekonomer men ofta missas kökschefer dom som är professionella att hantera ett kök och driva matlagningen framåt.

Ofta känns det som det finns en ömsesidig misstro mellan det offentliga köket och det privata, jag vet att bägge sidorna har mycket att lära sig av varandra när vi jobbar mot samma mål att skapa bästa möjliga måltid i offentliga sammanhang.

Projektets egen blogg

Några av mina tidigare inlägg om måltiden.

Luktar det inte..

Intressant..

Genusfråga?

Nutritionsbehandling?

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Ett glatt leende gör varje måltid till en fest.
  -A P Herbert
  %d bloggare gillar detta: