Loader

Korv den nya kvalitetsmaten?

By : | 0 Comments | On : 16 januari, 2012 | Category : Jobb inlägg, Privata inlägg, Roligheter, Tankar, Utveckling

Går att hitta på mycket roligt med korv, här med pasta och ädelost nyfiken på receptet klicka på bilden.

Att göra riktigt god korv är ett hantverk som kräver kunskap och skicklighet, personligen är jag svag för riktigt goda korvar. Om man tittar i kyldiskarna i dom flesta affärer så ser man att korven har blivit mer än Hot Dog och falukorv, det finns massor av spännande korvar och man hittar även ofta lokala producenter som gör korvar enligt det gamla hantverket.

Man kan även se att det skapas en hel del nya sorter med spännande kryddning och innehåll vilket inte gör saken mindre spännande, samtidigt som man kan se hur korven fylls med finare råvarorna och inte som förr då man använde korven för att bli av med dom sämre detaljerna.  Tyvärr hittar man fortfarande en hel del suspekta korvar i diskarna och det är ganska lätt att bli besviken på det man får, men jag har mina favoriter numera och jag brukar pröva lite nya varianter då och då och hittar nya guldkorn.

Samtidigt kan man läsa att processat kött som korv eller leverpastej ökar risken för cancer i bukspottkörteln, enligt en svensk översiktsartikel publicerad i British Journal of Cancer. Desto mer jag äter ju större chans att jag får cancer ökar risken,  enligt studien ökade risken med nästan 20 procent för varje 50 gram processat kött en person äter per dag. Det motsvarar ungefär en varmkorv och det innebär att den som äter fem varmkorvar per dag fördubblar risken att drabbas, men nu är det inte köttet eller processen som utgör faran utan det är nitriter och andra ämnen som är i för att öka hållbarheten.

Men jag undrar om det inte är så att oavsett vad vi stoppar i oss så finns det risk för att vi blir sjuka, är det inte miljögifter så är det något annat som ställer till det och om vi ska leva så som forskarna säger bör vi nog undvika att äta. Vi behöver inte stoppa i oss korv sju dagar i veckan och knappast äta så många som 5 stycken, eller håll utkik efter korvarna som börjar dyka upp gjorda efter andra metoder för att öka hållbarheten eller så gör du den själv från grunden.

Mer om korvhantverket i SvD.se

Mer om farliga charkvaror i SvD.se Svt.se

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Det finns ingen mer uppriktig kärlek än kärleken till mat.
  -George Bernard Shaw
  %d bloggare gillar detta: