Loader

Kostar det så mycket!

By : | 4 Comments | On : 5 september, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Tankar, Utveckling

Det kostar att äta ute, även om man ligger på sjukhus.

Vi håller på med våran budget just nu och vi har sagt att priset på patientmaten ska vi behålla på samma nivå, men av någon anledning så tror många att det är nästan gratis att laga mat på ett sjukhus. Vi tar ungefär 69,95:- (beror lite på finns en rörlig och fast del) för en portion mat med råkost som vi tillagar i köket, portionerar upp, transporterar upp till avdelningen, hämtar disken och diskar allt. Vi har ett kök som är beredda på alla dom specialkoster som finns, och vi kan erbjuda en meny med 45st olika rätter varje måltid. Vi har kommit rätt långt i våran utveckling att laga all mat själva, och med nya upphandlingen så kommer även andelen ekologiskt att öka drastiskt.

Ofta så jämför man oss med att man åker själv till affären köper varor, men man glömmer gärna bort det andra som man också gör… som att stå i kassan, åka hem, packa upp, tillaga maten, lägga upp och avsluta med att diska allt och plocka in i skåpen. Om man sedan lägger till den el, vatten och hyra så upptäcker man att det inte bara är råvarorna som kostar, lägg även till 3 – 4:- på den tid som du lägger ner så får du med personalkostnaderna.

Tanken med vår verksamhet är att den ska gå med ett nollresultat, så det innebär att vi måste ta ut den kostnad som det verkligen kostar att laga och hantera maten på ett sjukhus. Allt fler människor kräver att det ska vara ekologiskt, svenskt, hög kvalitet, saker som jag mer än gärna jobbar för men som man måste komma ihåg är dyrare. Jag tycker personligen att priset på maten är rimligt med tanke på den service som ingår, sedan att omständigheter kring måltiden gör upplevelsen tråkig har tyvärr inget med priset att göra.

För att ge en bild av vad som ingår i matprisen kommer här en liten hint.

32% Personal – Våran personal som tar emot, tillagar, dukar & diskar

28% Råvaror – Det som vi lagar maten av där andelen ekologiskt ökar

12% Transporter – Transporterna till sjukhusen men där den stora delen är dom interna i sjukhusen

11% Övrigt – OH kostnader som Ekonom, HR, Kontor osv..

8% Anläggning

7% Lokaler

2% Service & reparationer – Underhåll av maskiner och utrustning

Artikel på SVT.se

Artikel i DN.se

Lite om kostnaderna för att äta ut i Stockholm, kanske inte helt rätt att jämföra med men kan ge en tanke.

Print Friendly, PDF & Email

    Comments (4)

    1. posted by Klara on 9 september, 2011

      Intressant. Har tillbringat lite för många veckor på sjukhus det senaste året, och mat är verkligen viktigt. Det går åt mycket energi när man är sjuk, och mina erfarenheter av maten är väldigt dålig. Jag förväntar mig inte att den ska vara särskilt god, det är liksom inte prio ett. Men, jag vill bli mätt – och det har aldrig hänt. Kaloriinnehållet i det jag åt under ett dygn (om jag räknar med den extra mackan jag tiggde till mig varje kväll) snittade på ungefär 1400 kcal. Visst, man ligger still i sin säng för det mesta, men det är ändå inte i närheten av vad en sjuk människa borde äta. Så jag som potentiell ”kund”, ser hellre en stor portion med högt energiinnehåll, än god smak.

        Svara
      • posted by Patric on 9 september, 2011

        Halloj Klara!
        Du har helt rätt i att det är viktigt att man äter när man är sjuk, men jag tycker att man kan kräva att den även ska vara god. Även om det finns en stor risk att man inte känner smaker och dofter på samma sätt som när man är frisk, ska grund inställningen vara god och näringsriktig mat. Om du enbart bara fått 1400kcal under dagen så låter det lågt, har du sedan behövt tigga dig till en kvälls macka så följer man inte dom riktlinjer som finns. Tyvärr så är det så att man på svenska sjukhus är dåligt med folk på avdelningarna och måltiden i sig som behandling blir bort prioriterad, enligt riktlinjerna så bör man få frukost, lunch och middag samt tre stycken mellanmål serverade varje dag. Personligen skulle jag vilja ha igång en större diskussion om vikten av maten, där man ser till helheten kring måltiden och inte bara snöar in på vart och hur den tillagas. Det är en politisk fråga som handlar om att sätta in resurser på rätt ställe, kan ibland tycka att det är viktigare än debatten om vart maten är gjord… Tror tyvärr att du är ett av undantagen som ser vikten i att äta, och gör det oavsett hur vi som ska se till att vill äta presenterar det. För det är vi som jobbar med måltiden som ska se till att hela måltiden blir en positiv upplevelse, det innebär allt från personalen i köket, transport upp till dom som jobbar på avdelningen har ett ansvar. Men jag hoppas att du gjort ditt på sjukhuset nu, och slipper följa utvecklingen mot antingen det bättre eller sämre.

          Svara
    2. posted by Klara on 9 september, 2011

      Tack! Jo, visst hade det varit en trevlig upplevelse om maten smakade bra, jag älskar trots allt god mat. Mellanmålen du syftar på (fast de var bara två) bestod oftast av en kopp kaffe och en vissen pepparkaka. Jag tror de jobbade efter principen ”om de är tillräckligt hungriga smakar allting gott”. Jag följer gärna utvecklingen, men som sagt på distans. Det är en viktig fråga och jag önskar dig lycka till!

        Svara
      • posted by Patric on 9 september, 2011

        Tackar själv.. för att utvecklas måste vi lyssna och lära av er som upplevt, så därför är det viktigt att vi får veta hur det är. Så dina synpunkter är av stor vikt, även om jag tror att många låter bli att lyssna för att det är enklare så vill jag inte tillhöra den kategorin.

          Svara

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Middagskonversation: konsten att tänka på något viktigt medan man säger något oviktigt.
    -Laurence Olivier
    %d bloggare gillar detta: