Loader

Kostdagar i huvudstaden dag 1

By : | 0 Comments | On : 23 mars, 2012 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Roligheter, Tankar, Utveckling

Våran lunch på stående fot på torsdagen med kyckling, och en massa spännande tillbehör.

Den härligt soliga dagen igår så begav jag mig mot Stockholm för att deltaga i Kost & Närings kostdagar, två dagar med intressanta föredrag härligt nätverkande och lite god mat. Temat för årets kostdagar tog avstamp i de fem aspekterna i måltiden – rummet, mötet, produkten, styrsystemet och stämningen. För att tydliggöra det så hade man samlat i hop ett gäng härliga föreläsare, och i programmet presenteras dom på följande sätt.

Årets föreläsare bildar en färgstark palett av erfarenheter och vitt skilda perspektiv på våra offentliga måltider. Tomas Tengby kommer att agera moderator. Cecilia Sporre, kock och lärare på Grythyttan kommer att tala om måltiden som helhetsupplevelse. Richard Tellström, känd från ”Landet Brunsås” levererar föreläsningen ”Människan och måltiden”. Susanne Dahlgren, måltidschef i Kungsbacka kommun diskuterar FAMM och framtidens skolmat. Björn Ylipää, måltidsvisionär och matkonstnär, talar på temat ”Vi lyfter blicken från tallriken och börja skapa”. Eva Sundberg, nybliven chef för SLV:s ”Matportal” kommer att tala om styrsystem och SLV:s nya satsning på den offentliga måltiden. ”Champagnekungen” Richard Juhlin hjälper oss att utforska våra bortglömda sinnen.

Vi kom fram lagom till registrering där det även fanns tid för att mingla bland kollegor och titta på lite utställare som var på plats, en liten blandning av leverantörer av både tjänster och varor där flera redan var kända. Även lunchen intogs på stående fot i samband med minglet, en läcker tallrik med kyckling och lite olika spännande tillbehör på en buffé

Efter intagandet av lunchen så var det dags för Kost & Närings ordförande Karin Lidén starta kostdagarna, efter det så tog  moderatorn Tomas Tengby över för att guida oss igenom programmet under dagarna.

Först ut att starta var våran socialminister Göran Hägglund, som på ett politiskt lättsamt sätt presenterade regeringens syn på den offentliga måltiden. Roligt att höra hur man från regeringshåll fått upp ögonen för betydelsen av den offentliga måltiden, det satsas på den nu och man har även satsat pengar på att ge resurser för att verkligen bli bättre på den offentliga måltiden i Sverige.

Efter det så var det Cecilia Sporre som ur ett mer vetenskapligt perspektiv pratade om måltiden som en helhetsupplevelse, Cecilia är doktorand i Måltidskunskap på Restaurang- hotellhögskolan på Grythytte Akademi. Trots den vetenskapliga delen så var hon mycket noga med att hon är kock i själen och älskar maten, ett intressant föredrag som till mycket bekräftar mina tankar om vikten av att pratat hela måltiden och inte bara det som ligger på tallriken.

Nästa föredragshållare Susanne Dahlgren fortsatte att efter en lite paus att prata om FAMM och skolmaten där hon i Göteborg gjort en magister examen, även här så framkommer vikten av helheten kring måltiden. Hennes magister uppsats påvisar även väldigt tydligt att vad vi tror påverkar kanske inte alls är den största påverkade faktorn. Här så fick vi även en tydligare bild på FAMM som ett verktyg att jobba med helheten i måltiden, samt hitta tydliga faktorer som påverkar upplevelsen.

Efter kaffe och lite mer tid för mingel och titta på utställningar så fick vi veta mer om Magasin Måltid av chefredaktören Pär Bergkvist, en tidning som kommer att lyfta fram dom hjältar och det arbete som bedrivs i dom offentliga köken. Men man kommer även visa goda exempel från olika offentliga verksamheter samt titta närmare på olika producenter i vår närhet, Magasin Måltid ska uppmärksamma, påverka och inspirera de tre miljoner människor i Sverige som äter offentlig mat varje dag.

Richard förklarar hur man på bästa sätt får ut så mycket smak som möjligt av champagnen

Som dagens sista talare så lyssnade vi på den kanske lite mera lättsamma Richard Juhlin, som är en av världens bästa Champagnekännare som är känd för sin näsa. Richard fokusera mycket på dofterna när han pratade om vikten av att veta vart saker och ting hör hemma för att att växa och produceras, precis som champange enbart kan göras i disttriktet champange som med sin krita fyllda gjord skapar en perfekt växtplats för druvorna till den ädla drycken. Vi fick även en introduktion i att öppna och hålla en champangeflaska, hur den sedan hälls upp, på vilket sätt vår näsa ”smakar” av den på bästa sätt och hur vi på det ultimata sättet njuter av dryckens smaker sedan.

Framåt 17:00 så avslutas dagens program med en kort summering av dagen där Tomas Tengby reflekterar lite om dagens som varit.

Vid 18 så var det dags för Richard Juhlin att berätta lite om konsten att skåla rätt, vilket är helt fel att göra i huvudtaget enligt honom för det förtar fokusen på drycken i glaset som man egentligen vill känna smaken av. Efter en snabb repetition av konsten att smaka och dricka champange så var det vår tur att inte skåla utan smaka, det var dock inte champagne i våra glas utan en härlig spansk cava.

Efter det så vart vi förförda av en skönsjungande  manskör, som med jämna mellanrum även besökte oss under efterföljande middag. En middag som för övrigt var imponerande fram till förätten, men som när varmrätten kom in inte alls var lika lyckad som lunch och förätt. Men den trevliga stämningen runt bordet gjorde middagen till en mycket trevlig avslutning på dagen, som hade gett enormt mycket intryck som man hoppades skulle sorteras in i rätt fack i huvudet under natten.

 


Print Friendly, PDF & Email

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Problemet med att äta italiensk mat är att fem-sex dagar senare är man hungrig igen.
    -George Miller
    %d bloggare gillar detta: