Loader

Krämig parmesan doftande risonotto med kantareller och parmaskinka.

By : | 0 Comments | On : 3 september, 2011 | Category : Hemma i köket, Hur funkar det?, Matlagning, Pasta, Privata inlägg, Recept

En riktig höjdare, här serverad som allt i ett rätt.

Ibland blir det inte som man tänkt sig, men ändå precis som det var tänkt. Idag så har det varit en dag med ishockey, en träning med dottern och en match med sonen. Tanken var sedan att vi skulle ha släktkalas för hockeygrabben, men en match som vart lite längre än tänkt gjorde att vi var hemma samtidigt som dom första gästerna.

Aj aj kanske inte så lyckat men middagen var redan klar, eller kanske inte klar direkt men i mitt huvud var den klar och  planerad. Så när jag kom hem var det bara att hälla upp ett glas vin och laga mat, på en halvtimme så var en mindre festmåltid klar.

Idag vart det en Risotto som jag förr förknippade med den varianten som man fick serverad i skolan, med långkornigt ris och majs, ärt och paprika blandning allt torrt och tråkgt. Medan en riktig risotto görs med avorioris och serveras krämig och smakrik, något helt annat än det som jag trodde det var en gång i tiden.

Ikväll bidde det dock lite annorlunda med något som heter risoni, en pasta som ser ut som ris och som man kan använda som risotto ris. Risonotton vart en variant med färska kantareller och parmaskinka som huvud ingredienserna, till det serverade jag även en härlig tomat och mozarella sallad. Enkelt gott och precis som jag planerade det, skönt att känna att man hinner med trots att tiden är knapp.

Krämig parmesan doftande risonotto med kantareller och parmaskinka.

– 1pkt Risonoto
– 250g Parmaskinka
– 150g kantareller
– 1st Rödlök
– 1st Vitlök
– 1st röd Paprika
– 30ml Kalvfond
– 1,dl Grädde
– 1,5dl Vitt vin
– 1,5dl Riven parmesanost
– Vatten
– Olivolja
– Svart peppar
– Salt

1. Använd en större kastrull som du hettar upp oljan i fräser finhackad vitlök och rödlök utan att den får färg, sedan lägger du i risonin som ska bli glänsande utan att få färg här kan du behöva ha i lite mer olja.
2. Häll på vatten som ska täcka med ca 2cm, samt fonden, vinet och hackade kantareller
3. Koka risonin nästan färdig fyll på med vatten om det blir grötigt. Rör ofta då det lätt bränner i botten.
4. När sionin börjar bli klar häller du i grädden som sedan ska koka upp, nu ska det börja bli lite fastare utan att bli torrt och gröttigt.
5. Tärna paprikan och parmaskinka i fina tärningar och lägg i när det fått ett uppkok och ta bort från värmen.
6. Nu ska det smakas av med salt, svartpeppar och osten ska vändas i ordentligt
7. Klart för servering

Tomat och mozarella sallad

Den här gör du lätt samtidigt som risonin kokar, varva rumsvarma tomater med mozzarella och rödlök och några basilika blad. Sedan häller du olivolja och balsamicovinäger på, avsluta med att krydda med svartpeppar och flingsalt.

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Den sundaste gymnastiska övningen är att i rätt tid resa sig från matbordet.
  -Giorgio Pasetti
  %d bloggare gillar detta: