Krispiga rårakor med änglasnuttar och syrlig vitkålssallad

Läcker råraka med tillbehör som gör det till en härlig middag.
Mer härlig svensk husmanskost en klassisk råraka som inte ska blandas ihop med raggmunken, som är potatis i pannkakssmet medan rårakan bara är potatis, lök, salt, peppar och olja. Jag serverar med en syrlig vitkålssallad, änglasnuttar (som min far kallar prinskorven) och lingonsylt. Men det bästa är att jag gör mina rårakor i våffeljärnet, det är väldigt smidigt och resultatet är strålande. Rårakorna fungerar även som förätt med lite rom, gräddfil och finhackad lök, garnerat med lite citron och en dillkvist.
Rårakorna
– 1,5kg Potatis
– 0,7dl Rapsolja
– 1st Gul lök
– salt & vitpeppar
1. Värm upp våffeljärnet ordentligt
2. Riv potatis (jag tvättade potatisen ordentligt och rev med skal) och löken på grövsta i ett rivjärn, blanda i en bunke med salt, peppar och oljan.
3. Lägg en en klutt ( ca 1,5dl) av rårakesmeten i järnet och kläm till med locket, låt dom ligga där tills dom får fin gyllene färg.
4. Lägg på ett galler i ugnen till det ska ätas, eller ännu bättre ät på en gång
Syrlig vitkålssallad
– 200gr Vitkål tunt strimlad
– 1st syrligt äpple i strimlor
– 1st Röd paprika i strimlor
– 20ml Äpplecider vinäger
– 15ml Rapsolja
– Salt
– Favorit örtkryddan
1. Blanda grönsakerna
2. Slå på olja, vinäger, örtkrydda och salt, blanda och smaka av.
Änglasnuttar
– 600gr Prinskorv
1. Steks i pannan strax innan servering