Loader

Krydda dig frisk…

By : | 0 Comments | On : 13 december, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Roligheter, Tankar

En bild på antioxidanterna, nja roligare med bilder på mat tycker jag..

Kryddor sätter inte bara smak på maten utan många av dom innehåller rikligt med antioxidanter, som är bra för vår hälsa på många sätt då dom är kemiska molekyler som förebygger oxidation i våra celler lite som kroppens egen rostskyddsbehandling. På expressen.se kan man hitta fem i topp listan på örtkryddore med mycket antioxidanter, och på wikipedia.se kan du läsa på ännu mera om dom.

Antioxidanterna i maten samverkar ofta på olika sätt, Vitamin C kan till exempel reparera skadat vitamin E. Samspelet mellan olika antioxidanter gör att ett blandat intag från maten anses vara betydligt bättre än att äta stor dos av någon enstaka antioxidant i tablettform.

Fria radikaler kan bildas på flera olika sätt. De kan bildas av en rad kroppsliga funktioner, exempelvis förbränning av socker till energi, eller faktorer utifrån som luftföroreningar, cigarettrök, kemikalier, bekämpningsmedel, alkohol, narkotika, giftig rök. Fria radikaler i kroppen skapar förödelse och risk för cancer ökar, hjärt-kärl sjukdomar och en mängd andra livshotande sjukdomar kan också förekomma. För att skydda kroppen från fria radikaler behöver vi antioxidanter, då antioxidanter reagerar med en fri radikal donerar antioxidanten en elektron till radikalen. Detta medför att radikalen ”neutraliseras” så att den blir mindre reaktiv, istället blir antioxidanten mer reaktiv på ett sätt som den själv kan kontrollera.

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Problemet med att äta italiensk mat är att fem-sex dagar senare är man hungrig igen.
  -George Miller
  %d bloggare gillar detta: