Loader

Långpanna, bong, preppa och livet vid luckan för en kväll

By : | 0 Comments | On : 13 april, 2012 | Category : Besök, Hur funkar det?, Jobb inlägg, Matlagning, Roligheter, Strike, Tankar, Utveckling

Ett i köket välkänt redskap den mäktiga pincetten som jobbar

Igår så var det lite annorlunda att komma hem efter jobbet då dagen inte var riktigt slut, det vart hem och vända för att bege sig ner mot city för ett besök bakom kulisserna på restaurang STRIKE. Även om köken kan tyckas vara väldigt olika varandra så är det väldigt mycket som fungerar likadant, så det är väldigt givande att få komma in bakom och träffa kökschefen för att se hur man jobbar och tänker.

Nu är det ju inte helt utan pirr som jag tog mig ner mot restaurangen för att träffa Mattias i köket, det är ju lite speciellt att komma in i ett nytt kök för att se och förstå de rutinerna som finns där.

Väl inne på plats i köket så tog kocken Olle emot mig och såg till att jag fick kläder för att byta skepnad till en av besättningen i köket, sedan var det bara att bege sig ut i köket som är mindre än där jag är i vanliga fall huserar men ett fint kök som är perfekt för sitt ändamål. Jag möts av en varm vägg från spisen där det puttrat i en större skygryta och några mindre kastruller står bredvid, det är inte utan att det var en skön känsla att komma in i ett ala carte kök igen där det preppas för fullt inför kvällens sittning.

Först får jag en liten rundvandring i köket med Kökschefen Mattias för att göra mig bekant med utrymmena, därefter så kollar vi lite på hur man stationerar sig under serveringen vilka spisar man har och hur ordningen ska vara. Saker som är väldigt viktiga för att det ska finnas ett riktigt flyt under kvällen, och för att man ska ha koll på  att rätt saker går ut till rätt gäst i rätt tid.

Listan som man förbereder efter till kvällen.

Man hade varit väldigt effektiva i köket innan jag kom så det mesta var klart, vilket gav mig mer tid för att prata lite om och jämföra våra kök vilket är givande.

Olle markerar nästa beställning..

När det väl börjar närma sig servering börjar man markera för kvällens förbokade sällskap, det innebär att man lägger i ordning alla olika sällskaps beställningar så att när dom beställs fram är det bara att köra.

Framåt 19:00 så dyker första gänget upp ett sällskap på 13st som har förbokat en av dom läckra menyerna som Mattias med sina kockar skapat, plötsligt så ändras fokusen i köket och det blir lite tystare när det likt ett urverk tickar igång för servera mat till förväntansfulla gäster.

Flinka händer som lägger upp på tallrikarna, det måste bli rätt och gå undan så att det är varm mat som går ut..

Jag håller mig lite bakom och försöker att inte vara för mycket i vägen, det är dock lite svårt att inte vilja hoppa in och lägga lite tallrikar. Men plötsligt händer det – jag får en chans och är snabb att hoppa in, visserligen inte något svårt eller avancerat men en liten flaschback på livet vid luckan i köket.

När allt åter lugnat ner sig plockar man ihop alla stationer, rensar på bänkar och i kyllådor, sedan är det städning som gäller något som man sällan ser på tv men som är något som kockar gör mycket av.  När allt är klart så tar man fram listan för morgondagens jobb, kollar av beställningar, går igenom och förbereder vad som ska göras, detta för att inget ska missas och för att urverket ska ticka på även i morgon en välgjord  ”mice an place” med andra ord.

En trevlig kväll är till ända och det återstår bara att tacka för mig och byta om till mitt vanliga jag igen, onekligen roligt att se hur mycket likheter det finns i våra verksamheter liksom en del olikheter.

Nu är mitt nästa besök på STRIKE den vinmakarmiddag som går av stapeln den 18/4…

 

När sista handen är lagd på tallriken så lämnar den luckan..

Ord som används i restaurangköket

Luckan – Den plats i köket där tallrikarna läggs och sista kontrollen görs innan servering

Preppa – Förberedelserna inför kvällen i köket där stationerna görs klara

Markera – När beställningen kommer in ”markerar” man, vilket innebär att man gör i ordning allt för gästens beställning.

Beställa fram – Man gör klart det sista på beställningen utifrån det man markerat

Långpanna – Är något som man i köket säger om det arbetspasset som sträcker sig över både lunchen och middagsserveringen.

Stationer/spisar – Dom olika ställen där saker görs i köket

Bong – Beställningen skriven på en lapp och som säger vad gästen ska ha

Mice an place – Förberedelser i köket, ju bättre den är gjord desto bättre fungerar köket.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Korv är en gudomlig rätt, ty bara Gud vet vad det är i den.
  -Okänd
  %d bloggare gillar detta: