Loader

Larm som inte var ett larm..

By : | 0 Comments | On : 24 november, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Matlagning, Tankar, Utveckling

En del blåsfiskar hör till de giftigaste fiskarna i världen.

Tydligen har  Naturskyddsföreningen räknat fel i sin rapport om miljögifter i matfisk, en rapport som fått fiskare runt om runt i våra svenska insjöar och österjön att rasa. Även jag har i jobbet fått frågan om hur vi ställer oss till den farliga fisken, jag har gått efter livsmedelsverkets hänvisningar och rekommendationer som sa att det positiva egenskaperna överväger dom negativa.

Men nu visade det sig alltså att larmrapporten var fel på några ställen och Naturskydds föreningen backar, när man räknat om så är halterna gift i vissa fall inte alls höga utan i stället långt under tillåtet gränsvärde. Jag kan tycka att det är skrämmande hur man kan gå ut med en rapport som har fel, ännu mera skrämmande är kanske det mediadrev som rapporten skapade.

Fisken innehåller massor av bra och nyttig näring för våra kroppar, tyvärr är dom flesta dåliga på att äta fisk idag och vi skulle behöva äta mycket mer. När en rapport som denna kommer så lär vi tyvärr knappast äta mer heller fisk, även våra fiskare som dagligen kämpar för att överleva har det tufft utan hjälp av denna typ av rapporter.

Självklart ska det uppmärksammas att det finns gifter i fisken och det ska definitivt arbetas för en minskning av miljögifterna i fisken, men det får inte ske på en nivå som gör att vi skrämmer människor i onödan och att dom som lever av det förlorar sin inkomst.

Mer på Naturskyddsföreningen

Mer på SR:se

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Den förste som åt ostron var en modig man.
  -Jonathan Swift
  %d bloggare gillar detta: