Loader

Luktar det inte, smakar det inte!!

By : | 0 Comments | On : 23 september, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Roligheter, Tankar, Utveckling

Doften av kaffet som sprider sig... men hur smakar det egentligen?

Ett av våra stora dilemman i köken på sjukhus är att få det att smaka, vi vill ju att alla patienter ska få mat som smakar gott. Men tyvärr är det inte riktigt så enkelt, för på ett sjukhus har vi några faktorer som talar emot det. Men jag tänkte bara belysa en av dom och kanske den som vi har lättast att referera till själva, för jag tror inte att det finns någon som aldrig sagt att man är förkyld och därför inte känner dofter och smaker.

Det vanligaste hindret för att uppfatta lukt är förkylning som leder till att även smaken försvinner, det är slemhinnorna som svullnar så att luktmolekylerna inte når fram till receptorerna. Där sitter vi med däbbt däsa och känner varken lukt eller smak. Men andra faktorer kan vara mediciner, ålder och sjukdom, det är ganska många av dom faktorerna som du hittar på ett sjukhus.

Det är egentligen inget konstigt för på en tunga kan vi känna fyra smaker sött, surt, salt och beskt sedan är det vårt luktsinne som hjälper till att fylla ut smakerna. Kan ta ett exempel som du lätt kan testa hemma, kanel är inget som du smakar i munnen utan det är doften som du känner igen. Håll för näsan be någon hälla upp kanel på en tesked och smaka. Det kommer att inte smaka något när du får in det i munnen, men så lättar du på fingrarna och släpper in luft och dofterna genom näsan vips där kom kanel smaken. Kaffe är ett annat tydligt exempel där så gott som alla kan identifiera kaffe med hjälp av smak och lukt, men nästan ingen kan göra det med enbart smaksinnet.

På ett sjukhus så känner vi inte igen dofterna, kanske så känner man inga dofter alls, andra dofter som tar överhand, mitt i detta så ska matens dofter också tävla om en plats. Vilket inte är det enklaste att uppnå, men med rätt vägledning så kan man hjälpa till att få fram smakerna med doftminnen. Att till exempel presentera maten ordentligt, kan hjälpa till ordentligt att höja smaken på maten.

Min önskan är att politiker, utvecklare och chefer på sjukhus ser sambandet av alla faktorer i måltiden, och lägger resurser till avdelningarna att göra hela måltiden komplett.

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Några har smak för det ena, och några för det andra, därför blir alla flickor gifta och all mat uppäten.
  -Svenskt ordspråk
  %d bloggare gillar detta: