Loader

Vinbräserade oxrullader med grov ajvar och klyftig potatis

By : | 0 Comments | On : 10 februari, 2012 | Category : Fest, Hemma i köket, Hur funkar det?, Matlagning, Privata inlägg, Recept

Skyn från brässeringen med morötterna som puttrat med smakade så gott att den tog slut, till tallriken som jag skulle lägga upp åt grabben som är på träning..

Fredag och jag tog först fram en falukorv som jag tänkte laga till, men oj som det vart fel med en falukorv till fredagsmiddagen bara att tänka om. Ett nötinnanlår som skivas i tunna skivor och rullas ihop fick det bli, sedan steka så att det blir färg och slå vätska över i pannan för att låta det puttra en stund. Till det en ajvar som är en kryddig röra som görs av huvudingrediensen paprika, den passar bra som tillbehör till sommarens grillningar också dagens variant blir en grövre variant.

Bräsera kommer av franskans ”braiser” som innebär att man steker och sedan kokar råvaran, med lite vätska som vin eller olja under lock. Detta gör att vätskan stannar kvar i kärlet och att smakerna koncentreras i den lilla mängden vätska som finns, detta är alltså en kombinationsmetod av torr och fuktig hetta som även gör att kött blir betydligt mörare.

Vinbräserad oxrullad

– 1kg Nötinnanlår i skivor (finns att köpa färdigskivat)
– 1st Gul lök i klyftor
– Salt
– Peppar
– Smör
– 2st Morötter slantade
– 2,5dl Rött vin
– Vatten
– 2st Lagerblad
– 6st vitpepparkorn
– 20ml Kalvfond

1. Lägg ut skivorna och salta och peppra, lägg på en klyfta lök och rulla ihop.
2. Sätt på en stekpanna och lägg i smöret, när det börjat få färg lägg i rulladerna och stek runt om till dom fått färg
3. Lägg i Morötterna och slå på vin, fond, samt lagerblad och vitpeppar slå sedan på vatten så ruladerna täcks
4. Låt det koka upp under ett lock i pannan, sedan ska det puttra i ca 25 – 30 minuter.
5. Skyn ska tjockna lite men blir det för torrt slå på vatten.
6. När det är klart ta ur lagerbladen och pepparkorn, smaka av och servera

Grov ajvar

– 5st röda paprikor urkärnade och i bitar
– 1st Gul lök i bitar
– 4st klyftor vitlök
– Liten bit chili
– Olja
– Salt

1. Lägg allt på en plåt häll lite olja på och salta.
2. Ställ i ugnen på220grader och rosta i ca 15 – 20 minuter
3. När det är mjukt och fått lite färg ta ur och hacka tills det blir en grov röra, salta och smaka av.. servera

Klyftig potatis

– 1kg Potatis tvättad och med skal i klyftor
– Olja
– Salt
– Svart peppar

1. Lägg potatisen på en plåt med lite olja
2. Ställ i varm ugn på ca 220grader i 25 – 30 minuter, vänd potatisen efter halva tiden.
3. När dom fått fin färg ta ur och salta.. servera

Print Friendly, PDF & Email

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Vi bör nog inte gå för långt i vår strävan efter äkthet. Vill vi egentligen att det ska finnas sjömän i sjömansbiff?
    -Carl Hammarén
    %d bloggare gillar detta: