Loader

Medelhavsinspirerade köttfärsjärpar med varm grönsakssala och ugnsbakade potatisstänger

By : | 0 Comments | On : 27 januari, 2012 | Category : Hemma i köket, Hur funkar det?, Matlagning, Privata inlägg, Recept

Glöm inte att använda skyn från järparna också, och lägg lite grönt med potatisen så lyfter upp allt.

Idag så fylls köket av härliga dofter när jag beger mig mot medelhavet med min inspiration, jag gör saftiga och kryddiga köttfärsjärpar som får sällskap av en härligt syrlig salsa med mycket spännande i och enkla potatisstänger. En lagom jobbig och krånglig fredagsmiddag tycker jag, med lite bra musik och ett glas vin är den klar under timmen.

Varm grönsakssala

– 3st Tomater tärnade
– 1st Gul lök hackad
– 2st Paprikor tärnad som tomaten
– 100gr Torkade plommon hackade
– 1st Lime
– 15ml Honung
– 3dl vatten
–  Chili efter smak
– 3st vitlöksklyftor pressade

1. Lägg i alla grönsaker och plommonen i en kastrull.
2. Dela och pressa i limen, lägg lägg med halvorna
3. Lägg i chili, vitlök, salt, honung och vatten
4. Låt det koka upp och sedan puttra tills det fått en salsa konsistens.
5. Smaka av och ta ut limen för att sedan servera.. den här fungerar bra till grillen i sommar och kan serveras kall..

Ugnsbakade potatisstänger

– 1kg Lite större potatisar
– Olja
– Salt

1. Tvätta poatisen och skiva i centermeter stora skivor, och sedan göra stänger som är lika tjocka av skivorna.
2. Lägg sedan potatisen på en ugnsplåt med lite olja
3. Ställ dom lite högre upp i varm ugn på 200°
4. 30 – 40 minuter senare ca är dom klara att saltas och serveras

Medelhavsinspirerade köttfärsjärpar

– 1kg Blandfärs eller lammfärs
– Salt
– Körvel
– Paprikapulver
– Spiskummin
– Vitpeppar
– 2st Vitlöksklyftor pressade
– 1dl Vatten

1. Blanda färsen med kryddorna (inte vitlöken) och provstek en bit, smaka av och se till att du är nöjd med kryddningen.
2. När du är nöjd med kryddning blöter du händerna i lite kallt vatten och gör avlånga järpar av färsen.
3. Stek dom runt om på en medelhög värme i lite olja, när dom är klara lägger upp dom i en ugnsform.
4. Lägg vitlöken i pannan och slå på vattnet, koka upp och slå det på järparna i formen ställ i ugnen med potatisen i 10 minuter.. Klart för servering

Print Friendly, PDF & Email

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Den förste som åt ostron var en modig man.
    -Jonathan Swift
    %d bloggare gillar detta: