Loader

En kväll med Peter Lehman, överraskningar och fantastisk mat

By : | 0 Comments | On : 19 april, 2012 | Category : Besök, Hur funkar det?, Privata inlägg, Roligheter, Strike, Tankar, Utveckling

Kvällens huvudpersoner i form av de viner vi ska dricka

Oj vilken kväll det vart.. vilket spännande vin från andra sidan jorden med maten som inte gick av för hackor, törs påstå att vi är ett helt gäng som igår var på vinmakarmiddagen på STRIKE som känner samma sak. Kombinationen med en helkväll där vi får lära känna ett vinhus med dess viner, samtidigt som vi får smakar på några väl utvalda viner från vinhuset så bjuds vi på mat som är ljuvlig anpassad till vinet en riktigt häftig upplevelse.

Det stiligt uppdukade bordet där jag snart slår mig ner.

Den här gången så var det i europeiska mått väldigt unga vinhuset Peter Lehman från Australien som presentera sig, vinhuset finns i barrosa regionen som består av Barossa Valley & Eden Valley ca 1 timmes billväg från Adelaide.

I mitten på 1800 talet lades grunden till vinodlingarna i Barossa och tack vare att Australien klarade sig undan vinlusen som härjade i Europa, har Barossa Valley världens äldsta vinstockar på Shiraz-druvan den druva som gjort Barossa valley känt. Här hittar vi druvorna 400 – 600 meter över havet i ett område med hela 6st olika jordmåner som ger vinet dess olika karaktärer, i området finns även en del väderskillnader som i Barossa Valley som har en fertilare jord men får upp till 50% mindre regn och har 2° varmare än i Eden Valley där växtsäsongen blir längre.

Min vana trogen att komma i god tid för att lyssna och känna på lite av förarbetet inför kvällen, gjorde att jag han uppleva den sköna puls som finns i hela restaurangen när alla gör sitt för att göra kvällen perfekt. Jag passar på att titta in i köket där STRIKE´s nya kökschefen Mattias är lugnet själv och har läget under kontroll tillsammans med sin brigad i köket, i matsalen ser jag hur restaurangchefen Enrico stämmer av att allt är på topp och alla insatta i kvällen när gästerna kommer.

Ett glas rött mousserande vin, smakade riktigt bra när jag vant mig vid tanken.

Först så bjuds vi på en fördrink bestående av Peter Lehmann Black Queen Sparkling Shiraz, som jag tror chockade dom flesta gästerna lite då det är ett rött mousserande vin gjort på just shiraz. Ett vin som jag fick fundera lite på om jag gillade eller inte, att se den röda färgen och bubblorna fick mig först tveksam men med en smak av svarta frukter och choklad fick mig ändå att falla för det. När man sedan fick kökets ”hemliga” Amuse-bouche till, en liten BLT toast med en läcker salladsmouse, tunt och hårt stekt bacon med en liten omelett på toppen, inspirationen till den hämtades från en historia där man fått vinet serverat till en bacon och ägg frukost i Australien.

Samtidigt som vi dricker och funderar på det mousserande röda vinet så får vi höra historein om Barossa, hur dalen köptes upp styckades och såldes till de första odlarna som var från Preussen där man idag kan se det lutheranska arvet som finns kvar i form av kyrkor i trakten. Dessa bönder odlade blandade grödor med bl. a frukt och grönsaker och hade även fårskötsel och det det första vinet planterades antingen 1841 av Joseph Gilbert eller 1842 av Ferdinand och Marno Aldenhoven men idag är den huvudsakliga odlingen druvor i Barossa.

Ribban för kvällens meny sates högt redan vid förätten

Till förätten serverades det en Peter Lehmann Eden Valley Riesling normalt är jag ingen Riesling fantast det mycket tack vare att jag upplever det lite för sött, men denna Riesling var en torr med en frisk smak och med en citrus ton som gjorde mig positivt överaskad ett vin som föll mig väl i smaken. Att sedan bli serverad en förätt med snyggt halstrade pilgrimsmusslor upplagda på varsin läcker liten rotselleriplätt och den snyggt naperade soya- och svartpepparsås på tallriken gjorde inte upplevelsen mindre trevlig.

Ett konstverk som smakade lika fantastiskt som det såg ut

Det serverades ett vitt vin Peter Lehmann Layers White, Semillon, Muscat, Gewurztraminer, Pinot Gris och Chardonnay till varmrätt nummer ett och vinet är ett blended vin där hela fem olika druvor ingår för att göra det speciellt men det är semillon som ändå är tongivande, det är ett torrt vin med friska toner och inslag av tropisk frukt. Till vinet serverades en torskrygg perfekt tillagad så att köttet delar sig fint och den håller sig saftig, till den fick vi det klassiska tillbehöret rödbetor och kaprisbär smakfullt upplagt och serverat med en häftig citrusemulsion i form av ett skum och en puré av mandelpotatis.

Sedan var det dags för kvällens rödvin och nummer två Peter Lehmann Stonewell Shiraz ett fantastiskt vin med en kraftfull smak av mogen frukt avrundat med rostade toner från faten, jag uppfattade det som ett vin som man var lite extra stolt över och årgången 2008 ska vara något speciellt som klarar längre lagring även om vinet redan idag är mycket bra. Till det serverades det ett Långkokt lammlägg och merguesfylld (en lammkorv) lammbringa med karamelliserad fänkål och rotfruktskroketter samt en ljuvlig sås som är gjord av skyn som blivit efter långkoket fylld med ljuvlig smak. Lammlägget smälte något helt fantastiskt i munnen och att det fått koka över natten kändes i den underbara smaken, tiden då lamm smakade kofta är så långt borta nu och lamm är så underskattat av många men i kväll bevisades annorlunda.

Läcker dessert som avslutning på en fantastisk kväll

Tiden har gått fort och nu börjar det närma sig desserten som börjar med ett glas av Peter Lehmann Botrytis Semillon ett dessertvin som jag givetvis trodde skulle vara så sött som många andra dessertvin, men här fann jag ett syrligt och rikt vin med en viss söt och fruktig smak med inslag av honung samt hjortron inte alls den söta sliskiga smak som jag förväntat mig. Till vinet serverades en Pavlova på Strikes vis en läcker fransk maräng som var lagom seg i mitten och spröt krispig på utsidan, på tallriken låg även en lemoncurd, en sorbet och färska bär en perfekt avslutning på en härlig middag.

Vad kan jag då säga om kvällen som helhet?

Pär som presenterade vinhuset och vinerna på ett härligt sätt

En mycket trevlig kväll som gick på tok för snabbt där vi bjöds på ett härligt batteri av trevliga viner och mat av yppersta klass, men även Pär Wahl som jobbar för Peter Lehman i Europa gjorde ett mycket stort intryck med fantastiskt kunnande om ”sitt” vin. Vi fick en mycket intressant historia som han levererade på ett mycket snyggt förpackat, tyvärr så får inte hela historien om Peter Lehmans resa till det som är Peter Lehman Wines idag plats men en enastående man är han helt klart inte omöjligt att det får bli ett eget inlägg så småningom. För mig återstår det att börja spara och samla för ett besök i Barossa Valley och ett mycket fascinerande samt spännande vinhus i Australien Peter Lehman of the Barossa.

 

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Andra lever för att äta, jag äter för att leva.
  -Sokrates
  %d bloggare gillar detta: