Loader

Mer unga kockar hemma!

By : | 0 Comments | On : 20 juli, 2011 | Category : Hemma i köket, Matlagning, Privata inlägg, Tankar, Utveckling

Vår unga kock hjälper till vid grillen.

Jag kan tycka att det är lite skrämmande att det idag lagas allt mindre mat i hemmen, och att barn är med allt mindre i köken bådar ju inte gott för framtiden. Själv hade jag tur med föräldrar som tidigt lät mig vara med, och med en far som var kock så drillades jag tidigt i att vara i köket.

Först var det hemma i köket men mina föräldrar hade en hotell och restaurangrörelse, så när jag nådde upp till bänkarna där jag var med även där. Vid 14 års ålder så  hade jag avancerat så pass att jag skulle vilja säga att då började min kock karriär, jag fick skala potatis, hacka sallad och stå vid stekbordet. Såser och andra  ”viktigare” saker tog det några år till, innan jag fick förtroendet för att göra i köket.

Det känns som mångas egen osäkerhet gör att vi inte låter våra unga där hemma få vara med i köket, vi är rädda att dom ska göra fel, skära sig eller bränna sig.  Jag har både gjort fel som gett folk gråa hår, skurit mig rejält och fått en hel del mindre trevliga brännsår väldigt tidigt i köket, jag tror inte att det direkt har avskräckt mig utan mer gjort mig bättre på att respektera råvaror, instruktioner, vassa knivar och varma saker.

Självklart så finns det en hel del saker som inte är så bra för små kockar i ett kök, men det är bättre att man får lära sig att hantera farorna med respekt tidigt. Att som tonåring flytta hemifrån idag och aldrig lagat mat själv är ju inte direkt en upplyftande tanke, och kommer ju inte göra att köken blir mer använda i framtiden.

Vist så finns det hemkunskap i skolan, men den ger knappast underlag för att man ska klara sig själv i köket hemma. Många säger att barnen inte vill och att det är svårt för dom, men jag tror att det mer handlar om att låta dom vara där på sina villkor. Ge dom en riktig kniv i handen ingen tandlös matkniv, som är omöjlig att skära med och ger skivor eller bitar som ser hemska ut. Låt dom slutföra ett helt projekt ofta låter vi dom bara göra en del i hela rätten, det är ju roligare att få göra hela vägen och se ett resultat växa fram. Framför allt så måste dom få göra fel, det gör inget om tomaten inte skars så som det var tänkt eller det vart lite bränt i kanten.

Matlagning ska vara roligt så låt barnen vara med när det finns tid, det är ingen idé om det är stressat och man tycker att barnen är mer i vägen. Vi vuxna har ett ansvar för att den nya generationens matlagare fortsätter i köket också, så se nu till att bjud in dom och ge dom en chans att bli hemmets mäster kock.

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  No one is born a great cook, one learns by doing.
  -Julia Child
  %d bloggare gillar detta: