Loader

Min alldeles egna heta sås

By : | 0 Comments | On : 5 juli, 2011 | Category : Hemma i köket, Matlagning, Privata inlägg, Recept

Nu är det dags att jag delar med mig någon av mina hemligheter i köket. Jag är ganska förtjust i lite starkare mat, något som inte alla i familjen uppskattar. Därför brukar jag göra min egna heta sås, som det nästan alltid finns en skvätt av i kylen. Den håller att stå där ett tag och passar att utmärkt hotta upp en sås, gryta eller bara använda som den är. Den är enkel att göra och är klar på max en halv timme, och då har du din egna heta sås i kylen.

För att göra såsen behöver du en bra mixer antingen en bordsmixer eller en stav mixer, det först nämnda är att rekomendera. Kom ihåg att alla mått är ca mått, provsmaka dig fram och var inte rädd att ha i mer eller mindre av något för att passa din smak. Här kommer receptet

  • 5st Tomater
  • 1st Röd paprika
  • 1/2 Gul lök
  • 1/2 Vitlök
  • 5 ml Muscovado socker (eller något annat mörkare socker)
  • 15 ml Äppel vinäger
  • 10 ml Rapsolja
  • Salt & Peppar

Börja med att dela tomater, lök, vitlök paprika i mindre bitar och mixa allt lägg i resten av ingredienserna och mixa allt ganska slätt, provsmaka och ha eventuellt i mer av något för att passa dina smaklökar.

  • Minst 1st Chilifrukt att börja med (det går bra att testa med olika chilifrukter)

När du fått det hyffsat slätt så lägger du i chilin, börja med en chili frukt och ta gärna med kärnorna när du mixar det sitter en del skön styrka där. Prova såsen lite försiktigt ha i mer chili om du vill, eller testa med någon annan skön chilifrukt. När såsen är klar häller du den i en trevlig glasburk, nu har du något eget att vara lite stolt över i kylen och som imponerar när du får gäster. Ett tips kan vara att om du ska du bort, så varför inte ta med dig lite av din egna sås i en mindre finare burk som present.

Chilifrukten innehåller capsaicin som gör att de smakar starkt. Hettan mäts i scoville. Vanlig paprika ligger på max 100 scovillegrader.

Print Friendly, PDF & Email

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Gårdagens tidning! det är bara något man äter fish and chips ur.
    -Amy Winehouse
    %d bloggare gillar detta: