Loader

Min fantastiska mentor i köket som lärt mig ett och annat om livet också

By : | 0 Comments | On : 23 november, 2014 | Category : Blogg, Privata inlägg, Tankar, Utveckling

Detta är ett minne och hyllning till min mentor som gett mig de bästa av förutsättningar att lyckas i den branch jag är i, och för att du inte bara varit en förebild i köket utan även varit en stor förebild i stora delar av mitt livet som min pappa.

Många säckar potatis har skalats och snyggats till med skalkniven innan jag fick närma mig en varm panna, och tillsägelsen om att man aldrig lämnar en bänk skitig eller har saker kvar som inte används har tjatats fast i mitt huvud.

tjatats fast i mitt huvud.

Mycket har han lärt mig den hårda vägen jag kan minnas den gång som jag fick en ordentlig tillsägelse att sluta snacka när jag jobbade med kniven, för att strax efteråt lyckas skära mig rätt rejält och han vänder sig om och säger ”där ser du först lär du dig hantera kniven sedan snackar du”.

först lär du dig hantera kniven sedan snackar du.

Samtidigt så har han hela tiden varit där och pushat mig sakta framåt för att utveckla mig till att bemästra köket, för varje ny sak som jag klarat av så har även jag även fått ta lite mera ansvar.

Han har alltid varit noggrann med kvaliteten och bannat mig om jag slarvat, oavsett om du gör en eller hundra portioner så ska alla se lika bra ut även om de tio sista är tråkiga att göra.

En tallrik med kladd på kanten är inte färdig för att serveras och är man inte nöjd med smaken gör om och gör rätt, jag kan nästan dagligen höra farsan i huvudet påpeka olika saker som inte är ok, gå inte tomhänt, hur upplever gästen det, ta upp skräp, man sitter inte på en bänk i köket, händerna i fickan innebär att man har tid att städa, alla knappar i kockrocken ska vara i, sträck på dig och var stolt för det du gör.

gör om och gör rätt

Att rätt och bra råvarorna utgör grunden i all bra matlagning har jag också fått lära mig av farsan, tänk alla de gånger som jag stått bredvid och hört diskussionerna med olika leverantörer när kvaliteten inte levt upp till de krav som vi velat ha. Idag så är det jag som står där och protesterar högljutt när det brister i kvalitet oavsett vad det rör sig om, många intressanta diskussioner har det blivit om vad som är rätt kvalitet på en råvara.

Idag så är det jag som står där och protesterar högljutt

Genom att se hur hårt han jobbat hela tiden har även jag inset att för att komma framåt i livet så måste man ibland kavla upp ärmarna och kämpa på, precis som han även visat att man måste ta en paus ibland och njuta av det som livet ger.

man måste ta en paus ibland och njuta av det som livet ger

Visserligen har jag uppfostrats rätt konservativt i köket med mycket klassisk matlagning och grunder, kommer ihåg när jag hittade färska örter (som då var något nytt) och började experimentera en del i köket och fick höra ett och annat om mina utsvävningar. Men det har alltid varit tillåtet att prova och testa med olika smaker och råvaror, detta har sedan följt mig genom att alltid vara nyfiken och våga på nya saker.

det har alltid varit tillåtet att prova och testa

Eftersom hans väg in till köket inte gick via köksdörren utan via restaurangen gjorde att han var mycket noggrann att för att leverera till gäst/kund, måste man även jobba med helheten från det gästen/kunden kommer in tills den lämnar där alla delar räknas och är lika viktiga, för honom fanns ingen mer glamour i köket än någon annanstans i verksamheten. Detta är något som jag har jobbat efter när jag jobbar med mat och måltider vare sig det gällt maten till restauranggäster eller patienter, har alltid känt att det varit viktigt att ha en fot i alla delar för att lyckas med helheten.

en fot i alla delar för att lyckas med helheten

Idag har en av de absolut viktigaste personerna för mig i min utveckling i köket gått vidare, han har varit min mentor som såg till att jag redan som elvaåring förstod att i köket så är det ordning som gäller och det viktigaste ordet att jobba efter är ”mice an place” (förberedelser).

Varmaste tankar bästa pappa och ha det gott på din resa till Nangilima, vi syns i äppeldalen sedan.

 

 

Länk till ett recept inspirerat av farsan 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Några har smak för det ena, och några för det andra, därför blir alla flickor gifta och all mat uppäten.
  -Svenskt ordspråk
  %d bloggare gillar detta: