Loader

Myten om den farliga stekta maten, blir stek i rätt fett och lev bättre!

By : | 0 Comments | On : 31 januari, 2012 | Category : Hemma i köket, Hur funkar det?, Jobb inlägg, Privata inlägg, Roligheter, Tankar, Utveckling

Klassisk stekpanna i gjutjärn kräver mer fett vid stekning, ta lite smör och neutral olja för hälsan.

Dom senaste åren har vi fått en del larmrapporter om hur stekt mat ska vara farligt och ökar risken för hjärtsjukdomar, en Spansk undersökning visar nu på att det inte är så illa som man tidigare trott det är snarare en myt. Undersökningen som är gjord i Spanien där man i början av 90-talet, inledde med att 40 757 personer i åldrar 29 upp till 69 tillfrågades hur ofta de äter stekt mat hemma respektive ute.

Deltagarna delades in i fyra grupper från lägsta födointag av stekt  friterad mat till högsta, där fann de ingen signifikant skillnad i hjärtsjukdom mellan grupperna. 606 fall av hjärtsjukdom upptäcktes och de fanns spridda i alla de fyra grupperna, slutsatsen som drogs är att i Spanien som är ett Medelhavsland där oliv- eller solrosolja används i stor utsträckning är inte konsumtionen av stekt mat associerad med kranskärlssjukdomar. I en kommentar till resultaten i British Medical Journal kan man läsa att två andra studier, en från Costa Rica och en annan av ett internationellt team också misslyckats med att hitta starka bevis för en koppling.

Författarna till den spanska studien menar att man kan se att även bland andra medelhavsländer där oliv- eller solrosolja används i stor utsträckning till stekt mat inte drabbats av mer kranskärlssjukdomar, medans mat från snabbtmatställen med typiskt amerikanskt snitt är annorlunda eftersom där friteras och steks det i oljor med högre halt av transfetter samt har ett större saltinnehåll vilket kan ge högt blodtryck.

Med andra ord så kan man fortsätta steka men då helst utan mättat fett som margarin, smör eller palmoljan som man hittar i många färdigmats produkter,  vill man ha smaken från smöret så ta bara lite och använd en neutral olja istället.

I köket där jag jobbar steker vi i ugnar så där kan vi utesluta eller minimera transfetter samt mättade fetter, hemma så använder jag min teflonpanna mest där jag ibland kan ha lite smör för smaken men vissa rätter kräver dock en riktig gjutjärnspanna för att ge rätt smak.

Mer om studien i SvD.se DN.se

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Det finns ingen mer uppriktig kärlek än kärleken till mat.
  -George Bernard Shaw
  %d bloggare gillar detta: