Loader

Nätverkande med nya kunskaper

By : | 2 Comments | On : 8 december, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Roligheter, Tankar, Utveckling

Efter föredraget bjöds vi på en fräsch tomatsoppa med räkor, surdegsbröd med örtkryddad färskost.

Årets första vinterdagar har infunnit sig och jag är nog inte riktigt van ännu, utan upplever det som en kall morgon när jag väntar på tåget mot Stockholm. Idag är det dags för årets sista Nätverksträff i det nätverk för kost som jag är med i, jag har faktiskt missat lite vad dagens tema är och ser med spänning fram mot vad som jag ska få lära mig och alla människor som jag åter ska träffa.

Det som möter mig väl på plats i lokalen i Stockholm är en färgstark kvinna som heter Bitten Jonsson, hon har med egna erfarenheter och utbildning skaffat sig stora kunskaper om hjärnsjukdomen beroende eller addiction ( från latients addicere) som hon föredrar att kalla det. Hon är i botten legitimerad sjuksköterska, addictionspecialist och har ADDIS ®- behörig, hon i omgångar utbildat sig i USA där man har en lite annan syn på beroenden. Idag jobbar hon på frilans basis och driver företaget Bittens addiction som jobbar med behandling, kurser, utbildningar och coachning, hon har även skrivit bökerna ”Sockerbomben-i din hjärna ” och ”Sockerfria kokboken” tillsammans med medicin journalisten Pia Nordström.

Bitten är skeptisk till det svenska namnet missbrukare som egentligen inte säger vad det handlar om beroende är bättre, i USA pratar man mer om addiction som kommer från latinens addicere ” viljelöst hänge sig åt” eller ”försvära sig åt”.

Bitten som har en egen erfarenhet av just beroende, började med att prata om olikheterna att se på det i Sverige och USA. Beroende forskning i Sverige ligger långt efter mot USA som har forskat i det länge, i Sverige så är den typ av forskning inte riktigt accepterad. Ofta så glömmer vi att hjärnan är en del av kroppen, den syns ju inte trots det är den ett av våra viktigaste organ. Det vi äter påverkar vad som händer där uppe, den styr hur vi mår, tänker och är även under natten så jobbar den med att scana av kroppen.

Nu börjar vi komma till kärnan i dagens ämne sambandet mellan det vi äter och hur vi mår, Bitten tycker att när vi gör hälsokontroller borde det även göras på hjärnan. Ofta när hon tar emot patienter med beroende så finns ofta problem i hjärnan som kan relateras till vad vi missat i kosten, så en del av hennes behandling går ut på att anpassa kosten till det som hjärnan behöver för att åter få den i balans.

Ämne nummer två var socker och det beroende som det skapar, om socker upptäcktes idag skulle det klassas som klass 2 gift. Man ska komma ihåg att socker framställs/raffineras nästan som heroin och att bägge verkar i opiatcentrum. Bägge var från början lyxartiklar och medicin med ursprung från Persien, där några av världens största industrier finns.

Sockerberoendet har samma typiska symtom som vilket beroende som helst med att man gömmer, ljuger & smyger, alla beroenden bygger på samma princip men utloppen för det kan skilja sig åt.  Ofta så analyser vi för mycket och blir paralyserade av frågan varför, men varför finns inte utan det är viktigare att tänka mer på hur ska jag göra istället. Alla kan inte bli beroende utan det finns genetiskt hos vissa människor, man kan säga att vissa föds med en beroende vänlig hjärna.

Beroendet är en sjukdom med många utlopp:

 • Primär sjukdom inte orsakad av andra orsaker
 • Blir värre om man inte gör något
 • Känslig för yttre faktorer
 • Kronisk sjukdom (en gång beroende alltid beroende)
 • Dödlig men behandlingsbar

För att förstå beroendet så måste man förstå hjärnan också som egentligen är tre stycken hjärnor som är seriekopplad med olika intelligenser, olika tids och rumsuppfattning och samarbetar inte alltid.

 • Reptilhjärnan: Hjärnstammen och det retikulära systemet som är det mest primitiva delarna av hjärnan. Hjärnstammen innehåller kärnor som kontrollerar processer som är väsentliga för att upprätthålla livet. Beteende-reaktionerna är instinktiva och automatiska.
 • Paleomammala hjärnan: Mellanhjärnan är ett samlingsbegrepp för det limbiska systemet (Hippocampus- ansvarar för sortering av intryck, ringloben, mandelkärnan), hypothalamus och hjärnbihanget (thalamus), som kontrollerar alla endokrina körtlar. De två sistnämnda kontrollerar hormonnivåer och balansen mellan hunger och mättnad, sexuellt begär och tillfredsställelse, sömn och vaka. Både fruktan och vrede uppstår i det limbiska systemet som styr adrenalinnivån. Där finns mindre stelbent instinktivt beteende och mer medvetenhet.
 • Neomammala hjärnan: Neocortex är ett annat namn för denna del som har ansvaret för kognition och sofistikerade varseblivningsprocesser. Den står i direkt kontakt med instinktivt och affiktivt beteende.

Kroppen är inte gjord för dagens högindustrialiserade livsmedel som framställs på onaturliga vägar, utan kroppen är skapad för en varierad föda som är naturlig. Tittar man på den industrialiserade maten dom senaste 50 åren så den gjord för att överätas, man sparar inte och äter senare utan allt ätts upp som tex, chips, läsk osv idag så kommer ca 85% av vårt socker från livsmedelsindustrin. Man har anpassat maten till att ha rätt smak, konsistens, sötma, fet mängd och salt mängd, faktorer som påverkar våra kropp att vilja ha mer.

Vi är alla biokemiskt unika och olika det som passar en passar inte en annan, det är viktigt att våga hitta sin egen kost och släng ut alla olika dieter till förmån för din egen variant. Här pratar Bitten sig varm om LCHF metoden, och i mitt tycke motsäger sig själv lite om vår biokemiska olikhet och vikten att anpassa kosten till varje individ.

Bitten avslutade med att varna för ett ganska nytt livsmedel som används flitigt i USA,  ett dubbel modifierat stärkelse som används för sötning med namn high fructose corn syrup (HFCS) som blandanat är starkt beroende framkallande och ger lever skador.

Avslutar med några ord att tänka på..  

”Det är inte lätt att leva i en tid då några lever på 1800- talet och några här och nu och några hundra år framåt”

Sagt av Jeffrey Blandh Ph.D.

Print Friendly, PDF & Email

  Comments (2)

  1. posted by Bitten Jonsson on 14 december, 2011

   Patric, jag är otroligt imponerad av vad du skrivit efter en så kort föreläsning.och jag tycker mycket om din hemsida… delar den på FB. Och det är LOW carb ( inget raffinerat, inget mjöl, inget socker) jag menar, inte NO carb. LCHF är ett vitt begrepp för mig…

     Svara
   • posted by Patric on 14 december, 2011

    Halloj Bitten! Roligt att du uppskattade min blogg och ditt inlägg, och tackar för ditt förtydligande. Jag tycker att ditt föredrag var otroligt spännande och hoppas få höra mer vid något tillfälle, du har mycket som man skulle vilja föra vidare till kosten på ett sjukhus.
    Tackar även för att du vill dela med dig av bloggen på ditt FB..

      Svara

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Konversation är den största naturliga fienden till god mat och gott vin.
  -Alfred Hitchkock
  %d bloggare gillar detta: