Loader

Nu händer det i sjukhusköken..

By : | 0 Comments | On : 13 juni, 2012 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Roligheter, Tankar, Utveckling

Jag kanske inte är en stjärnkock, men det gör inte att vi inte ska kunna bli bäst på det vi gör.

Vi har sett en hel del ”stjärnkockar” som tagit sig in i skolans värld och försökt ändra koncept och tänk utifrån sina kunskaper i syfte att förbättra den, en otroligt rolig sak men som jag mest tror är en gimick för vad händer när dom är färdiga med sitt projekt? Utveckling måste ske med hjälp av ökad kompetens och kunnande för dem som dagligen jobbar i köken,  vilket tydligt syns i skolor som vågar satsa på sin egen personal som sakta men säkert lyfter sin kvalité i skola efter skola.

Idag så ser vi fantastiska kulinariska team av skolkockar som lagar mat med en kvalité som klarar av att tävla runt om i världen, en fantastiska utveckling men som sker med hjälp av dom som även står i skolköken dagligen och som får förtroendet att utveckla och utvecklas också.

I Stockholm ser vi att även Sjukhusen börjar sin utveckling precis som skolorna när stjärnkocken Markus Aujalay ska hjälpa till på Södersjukhuset, jag tycker dock att det är bra att man tar hjälp av någon som inte ser på sjukhusmaten med skygglappar utan öppnar upp och tänker nytt och utanför ramarna. Även om jag sedan tror att steget från Marcus vision till vad slut produkten blir är en bit ifrån varandra just nu, men den kommer att vara klart mycket bättre än på många andra sjukhus i Sverige.

I ”mitt” Sveaköket som också lagar mat till sjukhus så försöker vi att utveckla oss till det bättre hela tiden, det är inget som är gjort över natten och som kräver tålamod ta Södersjukhusets tankar som ska vara verklighet först 2014 vi jobbar åt precis samma håll som de men vi kan ju inte stänga för att öppna upp om ett år när vi förberett klart allt utan vi jobbar på samtidigt som vi har verksamheten som vanligt.

Så här jobbar vi just nu för att komma framåt i vår utveckling… 

Steg ett för oss var att lyfta vår egen personal för att få dem att våga tro på sig själva och att låta alla höra att vi vist kan och är duktiga, för i offentliga kök så har man länge fått höra och veta annat av både politiker och media som genom åren varit duktiga att döda den glöd som funnits i köken genom att konstant kritisera och döma ut. Tyvärr har det slagit hårt mot den personal som stått på golvet och inte på något sätt kunna skydda sig, det är inte de som stått för dåliga beslut och obefintliga målbilder. Här måste framför allt politiker och men även ansvariga ta ett större och bättre ansvar för att ge rätt verktyg till dom som ska utföra jobbet, det måste ske med ordentliga målbilder och en större förståelse för att kvalité handlar om så mycket mer än ekologiskt och närodlat.

Steg två har varit att hitta råvaror som håller rätt kvalité och här har vi hunnit byta ut en hel del som bla. fisken som är färsk numera, vi har färskt nöt och lammkött från gårdar i Uppsala och Västmanland län, mera ekologiska råvaror men vi har även lite kvar att jobba på här.

Steg tre som vi också börjat på är att laga mera mat själva här har vi också kommit en bra bit på vägen, här gör vi all såser, egna pannbiffar, gratänger, potatismos osv.

Steg fyra och fem som precis startat handlar om att renodla matlagningen dels med att rensa ur onödiga produkter som inte behövs, samt att ta matsedeln till en ny nivå där vi inte har rullande matsedel som återkommer utan använder den som ett levande verktyg som ändras efter säsong och tillgång på råvaror.

Självklart så i allt utvecklingsarbete ska även de riktlinjer som sats av socialstyrelsen följas samt det önskemål som finns från dietister, läkare och logopeder på sjukhusen, för mat på sjukhus är ändå riktad till sjuka människor som ofta även har andra krav på maten än dom som en frisk har. Dom mål som jag har satt på köket just nu kommer att förändras hela tiden dels för att vi når upp till dom men sedan ändra förutsättningar och krav ständigt, men för mig så är målet att vi ska utvecklas och räknas till ett av Sveriges bästa sjukhuskök i framtiden.

Artikel i dn.se om Södersjukhusets satsning

Socialstyrelsens riktlinjer för måltiden på sjukhus

Ett exempel på skolans fantastiska kockar

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  No one is born a great cook, one learns by doing.
  -Julia Child
  %d bloggare gillar detta: