Loader

Dags att fixa Julskinkan?

By : | 0 Comments | On : 29 november, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Jul, Matlagning, Recept, Roligheter

En klassisk julskinka med den härliga griljeringen.

Första advent i söndags och det är dags att komma igång med julförberedelser kanske har du planerat klart julmiddagen börjat fundera på att lägga in sillen? här i köket har vi kommit igång för fullt med julen och vi har börjat göra våra första julsmörgåsar, dom första grötbeställningarna har börjat komma och på måndag så levererar vi dom första jultallrikarna.

Idag sätter jag ihop det sista i den julmatsedel som ska få patienterna att känna julen på maten också, det är ett stort jobb att bytta rätter på en sjukhusmatsedel det ska tas hänsyn till att det finns alternativ till dom olika kosterna det är glutenfritt, mjölkfritt, utan fläsk, lätt tuggat, timbal och några varianter till. Vi kommer att under julen bland annat servera en enklare jultallrik, Janssonsfrestelse, Prinskorv med portvinsstuvade champinjoner, Julskinka med rödkål och några härliga julrätter till.

Allt ska sedan läggas in i vår elektroniska hjälpreda Matilda där det även ska kopplas så att vi får hem alla råvaror och avdelningarna kan göra sina beställningar, när det sedan är gjort ska jag fortsätta med nyårsafton och skapa en liten festmåltid för patienterna.

Jag bjuder på receptet på den grilljerade julskinkan på bilden som jag gjorde för ett antal år sedan till ett reportage i tasteline, 2009 presenterade SvD.se den som årets bästa julrecept på julskinka, och i år är den med i Svd.se.

 Koka skinkan

– 1st benfri, rimmad skinka, julskinka
– Vatten
– 1st lagerblad
– 7st vitpeppar, hel
– 7st kryddpeppar, hel

1.För att koka skinkan krävs en stor och rymlig gryta. Man får ett gott spad och en saftig skinka.
2. Vattna ur eller skölj skinkan enligt anvisningen på förpackningen. Lägg sedan skinkan i en gryta. Häll på vatten så att det täcker. Koka upp, skumma och tillsätt kryddorna. Sjud skinkan ca 50 minuter per kilo eller tills köttermometern visar 75°.
3. Ta skinkan ur spadet och låt den kallna. Ta bort svålen när den är så sval att den går att hantera. Lägg den på galler över långpanna med feta sidan upp. Griljera.

Grilljering
– 3msk senap grovkornig, söt
– 2tsk sirap
– 2 st äggula(or)

1. Värm ugnen till 250°
2. Skär av svålen på skinkan och putsa ev. av en del fett. Lägg skinkan på ett ugnssäkert fat.
3. Rör samman äggulor, senap och sirap. Bred på detta runt om.
4. Griljera i 250° ugnsvärme i ca 15 min eller tills skinkan har fått fin färg.

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Man känner aldrig sig så rik som när man plockar ut färskt bröd ur ugnen.
  -Ernst Kirchsteiger
  %d bloggare gillar detta: