Om fysisk aktivitet i stillasittande nätverk…dags att tänka på livsstilen!

Vad väljer du? Lätt att skratta åt men vi är inte mycket bättre i sverige…
Det märks att sommartiden varit i farten för plötsligt är det mörkare igen denna morgon, när jag gör ett snabbt besök in på jobbet vid 6 på morgonen för att kolla läget. Sedan är det dags att åter bege sig mot Stockholm för att nätverka lite, vilket alltid är lika roligt att träffa kollegor med kost som främsta intresse. Idag så visade det sig att det var ett av dom bästa föreläsningarna som vi haft i nätverket, något som ligger mig varmt om hjärtat när man pratar hälsa att det handlar om livsstil och inte något om bantning och vikt.
Här kommer mina reflektioner av förmiddagen i Stockholm, med reservation för mina fria tolkningar och funderingar.
Livsstil -hur kan vi må bättre?
Idag så fick vi nöjet att lyssna på Mattias Damberg (specialist i allmänmedicin, docent i farmakologi) som arbetar kliniskt som läkare samt även vetenskapligt med livsstilsfrågor vid Citypraktiken i Västerås, men som från början ville bli hjärtläkare men frustrationen att först i ett sådant sent skede ta hand om patienterna fick honom på andra tankar och därav valet med livsstilsfrågor.
Vad är hälsa? Tvärtemot vad många tror så har det inget att göra med utseende, hälsa handlar om ett mer långsiktigt arbete med att må bra. Många förknippar smal och bantning med hälsa men det har inget med hälsa att göra i sig, hälsa innehåller däremot saker som man gör för sin hälsa som i sin tur kan leda till viktminskning. Därför är det viktigt att ta bort fokusen på bantningen som en hälsofaktor, och istället titta över livsstilen som man är i. Ofta vet man redan om sina misslyckanden med vikt, alkohol eller andra osunda vanor, här har vården en viktig uppgift att hjälpa till att ta hand om problemet genom att Stötta och motivera.
Dom största faktorerna för ohälsa är, högt blodtryck, rökning, högt kolesterol eller inaktivitet, saker som har med livsstil att göra och som man kan påverka genom att tänka igenom sin livsstil.
Varför föreläser då Mattias? Idag så matas vi av en massa åsikter om kost och hälsa, men väldigt få med en bakgrund inom vetenskapen och med en evidens bakgrund. Man måste lyssna på den vetenskaplig grund som studierna står på och vad den kommer fram till, genom att göra det och verka för det som vetenskapen faktiskt säger så håller Mattias föredrag och hjälper folk med att ändra livsstil.
Studierna sker i 3 nivåer – först så gör man en observation, sedan är det en klinisk studie som kommer fram till att det är på ett vist sätt, sedan tar man reda på det mekaniska bakom faktumet. Det är viktigt att man inte glömmer bort att en vetenskaplig studie med sina olika delar är opersonlig, mot de många tyckanden som finns som är formade av just personligt tyckande.
Metabolt syndrom som är samlingsnamnet för ett antal faktorer som ökar risken för insjuknande i Hjärt- och kärlsjukdomar. De olika komponenterna i det metabola syndromet är var för sig oberoende riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, men kombinationen av dem ökar den sammanlagda risken.
Bukfetma plus två till av följande definierar metabola syndromet:
- Nedsatt glukostolerans, förstadie till diabetes
- Diabetes typ 2
- Hypertoni (högt blodtryck)
- Höga triglycerider (fett)
- lågt HDL-kolestrol i blodet
Metabola syndromet ökar risken markant för följande:
- Diabetes
- Hjärt kärllsjukdom
- Demens
- Alzheimer
- Cancer
- Depression
Det finns flera studier både i Sverige och i andra länder som påvisar det starka samband som finns mellan livsstil och metabola syndromet. Där man har kunnat se att uppåt 90% av alla infarkter kan förebyggas, om man lägger om sin livsstil och tänker rätt.
Alkohol är bra för hjärtat är en myt det finns dock en grupp på 55+ i ett visst land i en speciell region som det stämmer för.. Trots pressens uppslag att det gäller alla
Kan jag påverka min risk – Absolut..
Fysisk aktivitet gör dig gott med massor av plus man vet att i snitt så får den fysiska aktiva 6-9 friska år mer att njuta av, och för den fysisk inaktiva så är riskfaktorn lika stor som för den som röker, har höga blodfetter eller högt blodtryck.
Nu är inte det viktigaste att börja motionera direkt utan titta på vardags motionen, gå i trappor, ställ bilen hemma eller hitta andra tillfällen att röra på dig och kom ihåg att man ska röra på sig så man blir varm och ändrar andningen.
Det är inte så att en smal människa är lika med en god hälsa, om man är smal och inte rör på sig så är det faktiskt bättre att vara lite rund och rörlig. Vältränade överviktiga män löper mindre risk att dö i hjärtkärlsjukdomar än otränade normalviktiga..
Man borde sätta mer fokus på att få folk att röra sig än som idag på olika bantningsvarianter, det ger ingen långvarig effekt för hälsan. Skrämande nog så ökar våra stillasittande liv, inaktivitet är livsfarligt och en
studie på människor äldre än 65 visar att dödligheten är 40% mindre bland den grupp som rör på sig regelbundet.
I Svergie har vi blivit ”aktiva” soffsittare den nya tidens människor vi lurar oss själva med att tro att vi är duktiga när vi går och tränar två gånger i veckan, men däremellan åker vi bil och rör minimalt på oss och det ger inget. Därför måste vi få in mer vardagsmotion i vardagen, där vi rör på oss så fort vi får chansen det är det allt extra som räknas. Tittar man på statistiken så trotts ”alla” som tränar så är det bara 1-8% som är aktiva enligt socialstyrelsens rekomendationer, då är det ändå många som tränar hårt flera gånger i veckan.
När vi sitter ner så förbränner vi ca 5 kalorier över dom som alltid går åt i kroppen, men om vi väljer vi trapporan så förbränner vi plötsligt 200 extra kalorier en effekt som kan vara i någon timme.
[box type=”info” style=”rounded”]Att ta bilen till jobbet dagligen ger en ökad risk med upp till 70% för infarkt.[/box]
Riktlinjer säger att man ska sträva efter en normal vikt genom balanserat matintag och ökad fysisk aktivitet, helst med minst 60 min fysisk aktivitet av måttlig till hård intencitet varje dag.
Fysisk aktivitet är en behandling som ger fler positiva egenskaper än kanske dem som den är insatt för, i FYSS som är ett komplement till FASS finns rekommendationer på fysiskaktivitet som medicin.
Det är lätt att hitta orsaker till att inte göra fysiskaktivitetet med det finns aktiviteter för alla, även om man har skador eller andra fysiska problem. I Sverige har det funnits möjlighet att ge recept på fysisk aktivitet sedan 1982, vilket vi tillsammans med Nya Zealand var först med i världen. Tyvärr så används det lite för dåligt i Sverige när det egentligen borde vara det naturliga första valet vid högt blodtryck, depression och hjärtkärlsjukdomar.
En studie visar att av 240 patienter som tillfrågades om hur man följde receptet på fysisk aktivitet så följde 53% ordanationen helt medans 12% bytte till annan aktivitet 19% följde det delvis och 16% gjorde det inte alls. Vilket är otroligt bra med tanke på att majoriteten faktiskt börjat röra på sig för att få bättre hälsa, istället för att bara föreskriva medicin som löser sjukdomen men inte utlösande faktorn.
Arv eller livsstil.. finns det en fetma gen? Jodå den finns FTO en gen som kallas för fetma genen visserligen är den arvsbunden, men den är inte ett hinder eller något man kan skylla på för att inte ändra livsstil. För de som har den genen i den formen som ger problem med fetma är även den grupp som vinner mest av att använda sig av fysisk aktivitet, så det ska inte skyllas på genen utan det handlar om att ta tag i situationen.
Hur blir man då 90år enligt en studie i Göteborg är detta faktorer som förlänger livet…
- Icke rökare
- Dricka lite kaffe
- Högt socioekonomiskt status
- God kondition
- Lågt kolestrol
Hur är då bästa maten?
Banta kan man till och börja med hoppa över helt? Finns vetenskapliga studier som visar på samma resultat för dom vanligaste och flesta metoder.. Alla dieter är lika bra eller dåliga det finns ingen skillnad mellan dom, man går ner ca 6kg på 6 månader ofta på bekostnad av muskelmassa och inte fett, tyvärr så går man åter upp sedan man avslutar bantningen.
Vad det gället fetter så är det så att ju mer fleromättade fetter – linolsyra n6(vegetabiliska fetter) desto lägre dödlighet är, medans ju mera mättade fetter – palmitinsyra (animaliska) desto högre dödlighet.
Det är konstaterat att medelhavsmaten ger längre liv och minskar risken för hjärtkärlsjukdomar men även minskad risk för Parkinsons och Alzheimer och minskad risk för visa cancersjukdomar.
Frågan är då vad medelhavskost är?
Här har jag skrivit om just medelhavskosten tidigare som man kan läsa lite om här, vill man se alla mina inlägg om medelhavskosten hittar man dom här.
Här är medelhavskosten i korta drag med tillägg för våra svenska bär & nötter.
- Hög kvot av omättat mättat fet
- Måttligt med alkoholkonsumtion
- Mycket Baljväxter och nötter
- Mycket Spannmål
- Mycket Frukt och bär
- Mycket Grönsaker
- Lite kött och köttprodukter
- Lite mjölk och mejeriprodukter
Koster med LCHF liknande mönster visar på ökad dödlighet enligt långa studier på mycket människor, men det gäller enbart de som äter mycket animalisk fett och protein. Medans en LCHF liknande kost med vegetabiliskt fett och protein ger en signifikant minskade dödlighet. Man ska med andra ord inte fördöma kostmönster eller dieter bara för att, men ofta så bygger de på väldigt korta och ovetenskapliga studier som inte överensstämmer med vetenskapen.
Det finns en svensk variant av medelhavsmat som jag faktiskt har bloggat om tidigare – nordiet som innebär mera fullkorn, frukt, bär, rapsolja, nötter och fisk, men mindre mättade fett, socker och salt
[box style=”rounded”]Fem nävar frukt och grönt per dag…[/box]
Hur ska jag tänka då? Tänk smart…
- Fettsmart med varierat med fett
- Sockersmart
- Regelbundhet
- Portionsstorlek
- Långsiktig hälsa – inte banta..
Du kan ju passa på att läsa om min egen diet som jag skrivit om tidigare på bloggen MSSF
Livstsilsintervention som bas i behandlingar…
På Citypraktiken i Västerås där Mattias jobbar har man Sveriges största livstilsmottagningar, där man har ett team som motiverar och hjälper till att ändra livstilen för människor som är i behov av det.
Fantastisk nog så sker det utan resurser från landstinget utan tack vare det brinnande intresse och den kunskap som Mattias besitter, har man skapat mottagningen som ett led i det preventionsarbetet för folk med metabolasyndrom som är så viktigt för att långsiktigt hjälpa människorna.
På livsstilsmottagningen jobbar man utifrån att att sätta mål tillsammans med patienten som görs i tre steg.
- Resultatmål – blodtryck
- behandlingsmål – åtgärd och insats
- beteendemål – konkreta handlingar..
I programmet som patienten genomgår så ingår även ett bonusprogram, en serie föreläsningar på kvällstid där patienten får ta med sig en anhörig också. Det kan vara föreläsningar om kolestrol och blodfetter, diabetes, fysisk aktivitet, svårigheter att förändra beteende och den goda maten.
Vill du läsa mer om Livsstilsmottagningen så hittar du en länk här: