Loader

Ost, vin och en kväll med massa nya kunskaper

By : | 0 Comments | On : 17 oktober, 2012 | Category : Blogg, Hur funkar det?, Privata inlägg, Roligheter, Strike, Tankar, Utveckling

Efter att åkt mot centrum genom ett lätt höstbistert Västerås så beger jag mig mot en betydligt varmare och mysigare restaurang, här väntar en trevlig kväll som ska gå i vinet och ostens tecken där Jens Dolk (tv4 profilen) ska guida oss i konsten att kombinera smaker och vin.

Riesling i nummer tre, jag vill att vi är klara någon minut innan

Glasen håller på att fyllas med viner till provningen

Jag har lite förtur in i restaurangen och får följa förberedelserna och kan höra hur Jens hojtar ”riesling i nummer tre jag vill vara klar någon minut innan”, det är onekligen full fart med att fylla alla 5 glasen på varje plats med rätt vin. Ostarna är redan utplacerade på speciella underlägg med nummer och färger för att underlätta provningen, för en ostälskare som mig så njuter jag av dom härliga dofterna från de lagrade ostar som kommer alltefter att de når rätt temperatur.

Strax innan sju är man klara med alla förberedelser och strax efter så öppnas dörrarna in till restaurangen av Jens Dolk som hälsar alla välkomna, 10 minuter senare drar han igång en fantastiskt trevlig ”skolning” i smaker i kombination med andra smaker.

Jens är som han själv konstaterade äldre än han ser ut och har i 25 år utvecklat sina kunskaper kring vin och smaker, ett karriärsval som han började i kallskänken på glada laxen via butler, diskare, restaurangchef och man kan nog säga att han gjort det mesta inom restaurangbranchen. Han konstaterar även att vinprovning som jobb inte är riktigt samma sak som att få göra det i goda vänners lag för en vinprovning själv i ett tyst rum med vita väggar kan vara rätt tråkigt.

Han ställer frågan om varför vi provar vin och det finns en mängd svar på det men mycket handlar om att skaffa en bredare referensram om vin och tillsammans med goda vänner berätta, jämföra och diskutera sin upplevelse av det. Vinprovning är rätt enkelt och inte så svårt som man tror, våra sinnen är subjektiva och vi känner det vi gör så det finns inget rätt eller fel… Alla ord är tillåtna öhh nästan för det visar sig att surt vin inte är ok och där  handlar det om en friskhet i vinet hmm alkohol säger man visst inte heller utan då är det ett eldigt vin.. annars är alla ord tillåtna som sagt

Beror vad man äter till

Jens berättade att hur ett vin smakar beror mycket på vad man äter till, vilket provningen även gick ut mycket på att visa genom olika kombinationer av ost och vin. Ett syrligt vin med en syrligt ost tar bort syrligheten hos bägge eller en salt ost och äts gärna till en sött vin, massa trevliga tips fick vi och Jens avslöjade även sitt favorit vin till ost Pierre Sparr Pinot Gris Réserve (nr 2190)

Glöden i ögonen

Jag ska inte ge mig längre in på själva provningen eller hur man på bästa sätt luktar och smakar på vinet, jag hade en fantastiskt trevlig kväll med trevliga bordsgrannar och nu ser jag fram mot nästa vinmakarmiddag på STRIKE. Inför den fick jag ett snabbt ord med Mattias som är kökschefen på STRIKE där jag kunde se glöden i ögonen när han berättade lite om kommande vinmakarmiddagens meny, som kommer att vara riktigt grym och anpassade till ett gäng trevliga Tommasi viner.

Mer om STRIKE

Mer om Jens Dolk

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Korv är en gudomlig rätt, ty bara Gud vet vad det är i den.
  -Okänd
  %d bloggare gillar detta: