Loader

På besök i det politiska rummet, med helhet och lean tänk

By : | 0 Comments | On : 29 september, 2011 | Category : Jobb inlägg, Matlagning, Roligheter, Tankar, Utveckling

Lean kommer från bilindustrin från början, och handlar mycket om allas ansvar.

Verksamheten som jag jobbar i styrs av en politisk nämnd som består av politiker från både Uppsala och Västmanland läns landsting, en nämnd som kort och gott kallas för kost nämnden. Den kan lite jämföras med styrelsen för en verksamhet inom den privata sidan, där våran kostchef fått uppdraget att driva Kost och mitt uppdrag är att driva Sveaköket. Idag så fick jag och våran dietist vara med en stund för att presentera våran kostpärm som vi utvecklar, och jag fick bygga vidare på mina tankar kring helheten av måltiden. 

Helheten av måltiden är onekligen något som jag upplever som viktigare och viktigare att man börjar fokusera på, vi kan jobba med enskilda detaljer i evigheter men utan helheten kommer inget att bli bättre. Idag så är det populärt med LEAN tänk, som går ut på att titta på hela processer.

Likadant vill jag att man gör med måltiden,  att man tittar på allt från våra råvaror, tillagning, hantering, upplägg, värmning, transporter, servering, miljö, förutsättningar och retur. Idag så fokuseras väldigt mycket på råvaror i form av ekologisk och själva tillagningen, minimalt med energi läggs på dom delar som sker utanför kökets kontroll.

Jag ser gärna en framtid där det blir ett mer homogent samarbete mellan kök och avdelningar, där det inte blir dom och vi..

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Middagskonversation: konsten att tänka på något viktigt medan man säger något oviktigt.
  -Laurence Olivier
  %d bloggare gillar detta: