Loader

På svenska råvaror spelar väder och vind in..

By : | 0 Comments | On : 29 december, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Privata inlägg, Tankar, Utveckling

Våra fisk och skaldjursdiskar kommer nog att se lite tommare ut till nyår om man vill ha svenskt..

Det är många som glömmer bort att många av våra råvaror som vi äter påverkas av yttre faktorer på olika sätt, en för torr eller regnig sommar sätter sina spår på grönsakerna plötsligt så har vi svårt att täcka vårat eget behov. I västra Sverige ställer dom hårda vindarna till det just nu när fiskarna ska ut och fiska, det blåser så pass mycket att dom har svårt att ta sig ut och göra sitt jobb.

I Sverige har vi det bra där vi på andra sätt kan lösa det genom att köpa in från andra länder med ibland ruskiga transporter både för djur och miljö, för vissa saker har vi lärt oss att man bara ska ha utan att vi tänker på att det kanske inte alltid går. Jag brukar ibland förvånas över hur lite förståelse vi i Sverige har för just den yttre påverkan som väder, vi kan bara inte acceptera att potatisen ser tråkigare ut för det har varit så blött i marken, eller att skaldjuren inte är fiskade. Vi är så pass bortskämda att vi då utan eftertanke mer eller mindre kräver att det ska ska vara bra eller finnas, ofta med följd att det importeras från andra länder där miljön ofta får betala priset.

Det är dags att vi lär oss att det är säsong och väder som styr tillgången och ofta kvaliteten, vi måste göra våra val efter det som finns för tillfället och är skaldjuren slut till nyår tänk om..

En sillförrätt istället till nyår kanske?

Mer om nyårsfisket SVT.se SvD.se Aftonbladet.se DN.se

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Först kramar jag alla i familjen – sedan ställer jag mig vid spisen
  -Ernst Kirchsteiger
  %d bloggare gillar detta: