Loader

Påskmaten på ett sjukhus..

By : | 2 Comments | On : 9 mars, 2012 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Matlagning, Roligheter, Tankar, Utveckling

Den känns långt borta med snön ute, men snart är påsken här.

I går kom det snö och det är 4veckor kvar ändå är jag lite sen inför påsken men idag så ska det planeras och läggas in vår påskmatsedeln i vårt datasystem Matilda, detta måste göras för att vi ska kunna göra prognos för att rätt råvaror i rätt volym ska komma hem i rätt tid. Tanken är att vi ska erbjuda lite olika påskrätter under helgen, men att ändra i en sjukhusmatsedel innebär inte bara att ändra utan det är en del att tänka på för att det ska bli rätt när vi serverar maten till vår gäst patienten.

Jag börjar med att titta på vilka olika påskrätter som jag ska ha med i matsedeln, det ska vara rätter som jag vet att våra patienter vill äta men dom ska även fungera för oss att laga och portionera.

När det är gjort ska dom in i matsedeln men jag byter inte ut alla våra rätter utan jag väljer ut vilka rätter som ska bytas ut, detta är för att det finns inte så många påskrätter att välja på som passar och jag vill att dom ska vara utsprida under hela helgen. Det ska läggas in varianter för olika typer av näringsbehov A-kost eller SNR-kost när dom läggs in så måste jag vara även vara uppmärksam på vilka som innehåller gluten och laktos och skapa alternativ även för dom, även patienter med tuggsvårigheter ska kunna få påskmat så det ska även hittas alternativ för dom.

När allt är inlagt i systemet så ska det kopplas ihop med hur vi planerar att laga maten, detta så att systemet kan hjälpa oss att få hem råvaror till rätt dag. Men när allt det väl är gjort så är det planerat ordentligt, och vi har en påsk med god mat till våra gäster att se fram mot.

Vilka rätter kommer vi nu att servera under påskhelgen?

 • Färsk lax som vi gör en inkokning med och serverar med en dillmajonnäs
 • Janssonsfrestelse gjord på riktig grädde. Här hittar du det recept som vi använder till vår Janssons frestelse, det är egentligen gjort för våra lite flera portioner så en del saker låter lite konstigt och receptet är även en del av våran kvalitetskontroll. 
 • Påsktallrik med bland annat lite sill, köttbullar och påskomelett
 • Rökt kalkon med mimosa sallad
 • Klassisk rostbiff med en krämig potatisgratäng 

 

Print Friendly, PDF & Email

  Comments (2)

  1. posted by Rockkocken on 14 mars, 2013

   Tjena på dig kockslyngel!
   Ser att du försökt tänka kring påskmaten….
   Om du nu har tänkt (vilket jag ser att du inte har gjort) ….
   VART I HELA GOTLAND ÄR ”PÅSKALAMMET” ????

   Gör om , gör rätt, maträtt!

   /Le chef

     Svara
   • posted by Patric on 14 mars, 2013

    Halloj Rockkocken! Helt rätt med lamm till påsk, dock finns det fortfarande ett motstånd mot lamm i vissa delar av vårt avlånga land.

    Nu har jag dock bytt jobb och här har jag en påskmeny med härliga lammfärsbiffar, så vist har jag gjort om och gjort rätt också 🙂

    Rocka på..

      Svara

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Att äta är magens behov, att dricka är själens.
  -Claude Tillier
  %d bloggare gillar detta: