Loader

Passar alla att jobba med måltiden?

By : | 0 Comments | On : 15 december, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Matlagning, Tankar, Utveckling

Maten är upplagd och åker till avdelningen, vad händer sedan har vi väldigt liten koll på. Men i nya vårdbyggnaden i Västerås, tar vi även imot matvagnen på avdelningen.

Alla har vi väl varit på en restaurang och mött den där som absolut inte ska jobba med att servera, en människa som kanske är världens trevligaste men absolut inte har något intresse för vad den gör och serverar. Ibland kan vi skratta åt det och ibland blir vi riktigt förbannade när vi upptäcker ointresset, jag kan tänka mig att det ofta rör sig om personer som hamnat i en situation där dom jobbar med något som man inte vill.  Jag har själv många gånger sagt om olika jobb -det där skulle jag aldrig vilja göra, och jag hoppas verkligen att jag inte blir intvingad i det.

Jag kan tycka att det är konstigt att man på ett sjukhus inte har personal hela vägen till patienten som är utbildad i just hanteringen måltiden och brinner för den, det finns självklart dom som brinner för det även om man inte är utbildad men det är ingen självklarhet. Jag vet egentligen inte varför man har haft så lite fokus på just den biten i det offentliga mat Sverige, finns inte en seriös restaurang som inte inser vikten av hela kedjan från kök till servering.

På Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och Huddinge har man tagit fasta på detta när det gäller servicen hos patienten, i ett projekt har man testat att ha köksutbildad personal på vårdavdelningen, som ansvarar för avdelningskökets mathantering såsom beställningar, tillredning och iordningsställande av patienternas mat, diskning, egenkontroller och städning. På avdelning är måltidsvärden en person som matleverantören tillhandahåller som en tjänst, det innebär att dom har den profil de behöver det krävs både social kompetens, psykologisk kompetens, restaurangerfarenhet och kostkunskap.

Här i Västerås så har vi ett liknande uppdrag även om vi inte når hela vägen ut till patienten ännu, vi ansvarar för avdelningsköken på avdelningarna i den nya vårdbyggnaden. Här har vi personal som servar avdelningarna med frukost, fika, mellanmål, beställningar och patienters önskemål, vi har fått en väldigt positiv respons från avdelningarna där köken anpassar sig efter varje avdelnings behov och önskemål. Jag tror att det är rätt tänkt och att vi på sikt behöver utveckla verksamheten mera inför framtidens krav på måltiden, jag hoppas även på den tydliga röda tråden av måltiden från råvara till servering på hos patienten.  Senast i går på den kostombudsträff som vi hade då så fick vi mycket positiv feedback på just våra avdelningskök, där avdelningarna ser det som positivt att få hjälp med själva hanteringen kring livsmedel, beställningar och måltider.

Även på allt fler platser runt om i vårt avlånga land ser man nu att det satsas på helheten, jag följer regeringens nya projekt som just sätter lite mera focus på helheten.

Regeringens hemsida om det nya matlandet

Läs mer om projektet på Karolinska i restaurangvärlden.se

Livsmedelsverkets kompetenscentrum för måltider.

Print Friendly, PDF & Email

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Korv är en gudomlig rätt, ty bara Gud vet vad det är i den.
    -Okänd
    %d bloggare gillar detta: