Loader

Flädermoussetårta med jordgubbar i jordgubbsgelé

2012-07-12
  • Yield: 1 tårta
  • Prep Time: 3:00 h
  • Cook Time: 30m
  • Ready In: 3:30 h

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Parmesanbakade färgglada grönsaker med lax och en vitlök/lime yoghurt

  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Svensk matvetesallad med säsongens grönsaker, bakad minispetskål, sparrisbroccoli och äppelgratinerad kycklingfilé

  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

Efterrätter är inte min starka sida men jag älskar att äta dem, så när jag blir bjuden passar jag på att njuta lite extra och ”lånar” receptet..

Ingredients

  • Botten--------
  • 1 1/2 dl sötmandel (1 1/2 dl sötmandel motsvarar ca 100 g)
  • 3 st äggvitor
  • 1 1/2 dl socker
  • smör till formen
  • Flädermousse-----
  • 2 st gelatinblad
  • 3 st äggulor
  • 1 dl socker
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl konc fläderblomssaft
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • finrivet skal från 1 citron
  • Jordgubbar i jordgubbsgelé--
  • 3 st gelatinblad
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 dl konc fläderblomssaft
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1/2 l jordgubbar

Method

Step 1

Sätt ugnen på 175°C

Step 2

Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar). Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen.

Step 3

Mixa mandeln fint i matberedare. Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt sockret och vispa ytterligare någon minut. Rör ner mandeln.

Step 4

Bred ut smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Den är färdig när den börjar bli gyllenbrun och känns fast på ytan. Låt svalna.

Step 5

----------

Step 6

Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.

Step 7

Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt.

Step 8

Värm saften i en liten kastrull. Ta upp gelatinbladen. Rör ner dem i saften och låt smälta.

Step 9

Vispa grädden fast. Blanda äggvisp, grädde, crème fraiche och rivet citronskal

Step 10

Rör ner gelatinblandningen i smeten under omrörning. Häll moussen på bottnen. Täck och ställ i kylskåp minst 3 timmar

Step 11

----------

Step 12

Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter

Step 13

Värm vatten, saft och citronjuice i en liten kastrull

Step 14

Ta upp och rör ner gelatinbladen. Låt gelén svalna något får inte bli stel

Step 15

Rensa och skär jordgubbarna i klyftor och fördela dem över den stelnade moussen

Step 16

Skeda gelén över hela tårtan

Step 17

Ställ i kylskåp ca 2 timmar, tills gelén har stelnat

Servering


Lossa tårtan ur formen. Garnera ev med ätbara blommor, citronmelisse eller något grönt strax före servering.

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: , Tags: , , , ,

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Aptiten är verkligen otacksam. Ju mer du gör för att tillfredsställa aptiten, desto fortare överger den dig.
    -Okänd
    %d bloggare gillar detta: