Flädermoussetårta med jordgubbar i jordgubbsgelé
2012-07-12- Yield: 1 tårta
- Prep Time: 3:00 h
- Cook Time: 30m
- Ready In: 3:30 h
Related Recipes:
Efterrätter är inte min starka sida men jag älskar att äta dem, så när jag blir bjuden passar jag på att njuta lite extra och ”lånar” receptet..
Ingredients
- Botten--------
- 1 1/2 dl sötmandel (1 1/2 dl sötmandel motsvarar ca 100 g)
- 3 st äggvitor
- 1 1/2 dl socker
- smör till formen
- Flädermousse-----
- 2 st gelatinblad
- 3 st äggulor
- 1 dl socker
- 1/2 tsk vaniljsocker
- 1/2 dl konc fläderblomssaft
- 1 dl vispgrädde
- 2 dl crème fraiche
- finrivet skal från 1 citron
- Jordgubbar i jordgubbsgelé--
- 3 st gelatinblad
- 1 1/2 dl vatten
- 1 dl konc fläderblomssaft
- 1 msk färskpressad citronjuice
- 1/2 l jordgubbar
Method
Step 1
Sätt ugnen på 175°C
Step 2
Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar). Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen.
Step 3
Mixa mandeln fint i matberedare. Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt sockret och vispa ytterligare någon minut. Rör ner mandeln.
Step 4
Bred ut smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Den är färdig när den börjar bli gyllenbrun och känns fast på ytan. Låt svalna.
Step 5
----------
Step 6
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
Step 7
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt.
Step 8
Värm saften i en liten kastrull. Ta upp gelatinbladen. Rör ner dem i saften och låt smälta.
Step 9
Vispa grädden fast. Blanda äggvisp, grädde, crème fraiche och rivet citronskal
Step 10
Rör ner gelatinblandningen i smeten under omrörning. Häll moussen på bottnen. Täck och ställ i kylskåp minst 3 timmar
Step 11
----------
Step 12
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter
Step 13
Värm vatten, saft och citronjuice i en liten kastrull
Step 14
Ta upp och rör ner gelatinbladen. Låt gelén svalna något får inte bli stel
Step 15
Rensa och skär jordgubbarna i klyftor och fördela dem över den stelnade moussen
Step 16
Skeda gelén över hela tårtan
Step 17
Ställ i kylskåp ca 2 timmar, tills gelén har stelnat
Servering
Lossa tårtan ur formen. Garnera ev med ätbara blommor, citronmelisse eller något grönt strax före servering.