Hemrökt laxfilé med limé och chilimarinerade räkor
2012-06-23- Servings: 6
- Prep Time: 60m
- Cook Time: 30m
- Ready In: 1:30 h
Related Recipes:
En trevlig liten förätt som man röker hemma på grillen med hjälp av rök flisor, till den serverar jag handpillade räkor som legat i lime och chilimarinad samt en japaninspirerad soyasås. Den här förätten kan man lätt förbereda innan och bara plocka upp snyggt på en tallrik när det är dags att servera förätten, då det var lite barn med i kväll så har jag sparat några räkor som inte får bli heta i marinaden.
Varmrökt lax
– 1st Laxfilé sida, planera för en laxlunch dagen efter eftersom det blir lite spill 🙂
– Salt 1. Bena ur den ordentligt och skär bort ryggen och den tunna delen på buken så att man får en jämntjock laxbit av filén
2. Skär ut jämnstora bitar passande en förätt
3. Salta ovansidan på laxen
4. Lägg skinsidan ner på laxen på grillgallret och grilla på indirekt värme under lock med rökflis i ca 20minuter
5. Ta bort dem från grillen och ställ laxen i kylen
6. Lägg upp dem på tallrik precis innan serveringen
Soyasås
– 2dl Vatten
– 1dl Japansk Soya
– 3msk Strösocker
– 15ml Balsamvinägen
1. Koka ihop samtliga ingredienser till ca 1dl är kvar
2. Kyl ner innan servering
3. Ringla såsen på tallriken vid servering
Lime och chilimarinerade räkor
– 200gram färdigskalade räkor
– 1st Lime
– 0,5cm Röd chili
– 15ml Rapsolja
– Salt
1. Pressa ut juicen ur limen och blanda med chili, salt och oljan
2. Mixa allt ordentligt och smaka av
3. Häll marinaden på räkorna och låt stå i någon timme
4. Häll bort marinaden och servera med laxen
Övrigt
– Ruccola att ha under laxen
– Paprika i tunna strimlor för garnering