Annorlunda Julskinka – med karibiska smaker
2012-11-20- Yield: 1 st Skinka
- Prep Time: 30m
- Cook Time: 2:00 h
- Ready In: 2:30 h
Related Recipes:
Vi har som tradition hemma att bjuda in några goda vänner på skinkprovning den 22:a varje december, dom första åren så nöjde vi oss med att ha den klassiska svenska skinkan som är god och julig.
För några år sedan hittade vi ett recept från Jamie Oliver på en Karibisk skinka, en rejält kryddig variant som ska marineras i ett dygn innan den grilljeras i ugnen. Skinkan har vuxit sig rejält populär i familjen och är numera nästan populärare än den klassiska, den kräver lite mera kryddor och lite mera arbete men är som sagt värd sitt arbetet.
Jag väljer att använda en färdigkokt julskinka till min karibiska variant, jag tycker att det är både trevligare och roligare att koka själv men tiden räcker inte riktigt till tyvärr. Kom även ihåg att det är gott om chili i och det är starkt, stoppa inte fingrarna i munnen eller klia dig i ögonen.
Ingredients
- 1st Skinka i storlek som passar familjen (kokt och rimmad)
- 6st färska lager blad
- 2msk kanel
- 2msk allkrydda
- 1msk nejlika
- 2msk muskotnöt
- 1msk havssalt
- 1msk ny mald svart peppar
- 8st vitlöks klyftor, skalade och hackade
- 2st Röda lökar, skalade och kvartade
- 4st Röd chili, kärnorna borttagna
- 1dl Mörk rom
- 1dl Vinäger
- Till Glazen -- 2dl Apelsin marmelad
- Till Glazen -- 125ml Rom
Method
Step 1
Dag 1
Step 2
Blanda ihop samtliga ingredienser i en mixer och mixa allt till en marinad
Step 3
Ta bort lite fett om det är för mycket på skinkan
Step 4
Häll marinaden på skinkan, gnid in marinaden ordentligt
Step 5
Lägg lite marinad på en rejäl foliebit, placera skinkan med ovansidan där och lägg på all marinad.
Step 6
Paketera in skinkan ordentligt och ha ovansidan neråt hela tiden i kylen till nästa dag
Step 7
Dag 2
Step 8
Rör ihop skinkglazen och värm upp ugnen till 250°
Step 9
Ta fram skinkan och ta bort marinaden runt
Step 10
Lägg den på en plåt med ovansidan uppåt nu, lägg på glazen så att det täcker ovansidan
Step 11
Stoppa in i ugnen och efter 10 minuter lägger du på det sista av glazen och efter ytterligare 5 – 10 minuter är den klar och har fått en härlig färg på ovansidan
Step 12
Skinkan är klar för servering nu
posted by Johan Hallgren on 7 januari, 2013
Är det här den julskinkan man såg Jamie göra i julas i sitt julprogram?
posted by Patric on 7 januari, 2013
Halloj Johan! Missade tyvärr det programmet, men receptet bygger från Jamie och kan säkerligen vara liknande…