Loader

Bräserad fransyska med vitlöksrostade champinjoner och calvadosspetsad skysås

2012-12-16
  • Servings: 6-8
  • Prep Time: 25m
  • Cook Time: 2:30 h
  • Ready In: 2:55 h

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Parmesanbakade färgglada grönsaker med lax och en vitlök/lime yoghurt

  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Svensk matvetesallad med säsongens grönsaker, bakad minispetskål, sparrisbroccoli och äppelgratinerad kycklingfilé

  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

Idag så har jag tillagat en fransyska i min gjutgärnsgryta där den fick puttra i 2,5 timmar, till den serverade jag champinjoner som jag rostat med vitlök och en skysås som spetsats med calvados.

Till detta serverade jag även potatis och morötter som bakats i ugnen, en trevlig söndagsmiddag som tillagades samtidigt som pepparkaksbaket slutfördes..

Ingredients

  • 1,5 kg Fransyska i nät
  • 1 st Rödlök ( i bitar)
  • 3 Vitlöksklyftor (i bitar)
  • 2 st Morötter (i bitar)
  • 1 st Kanelstång
  • Salt
  • 5 st Svartpepparkorn
  • 3 dl Röttvin
  • 4 dl Vatten
  • 250 gr Champinjoner (delade i 4 bitar)
  • 2 st Vitlöksklyftor (skivade)
  • 25 ml Kalvfond
  • 0,5 dl Calvados
  • 15 ml Maizena
  • 700 gr Potatis (i bitar)
  • 500 gr Potatis (skalad i bitar)
  • Rapsolja

Method

Step 1

Stek fransyskan i grytan i lite olja, salt och peppar, när den börjar få färg lägg i lök, morötter, vitlök och fräs det lite med köttet.

Step 2

Slå på vin, vatten, kanelstång och pepparkorn, lägg på locket och låt det puttra i ca 2,5h

Step 3

När det återsår ca 15 minuter lägger man potatis och morötter på en plåt med lite olja i botten, ställer den i ugnen på 220° i ca 35 minuter

Step 4

Fräs vitlöken i lite lite olja i en teflonpanna, lägg i champinonerna när oljan nästan är uppsugen i vitlöken som också fått lite färg , vänd ofta tills de har fått fin färg. Ta sedan av värmen

Step 5

Lägg köttet i en bit folie och sila ur vätskan i grytan ner i en kastrull, häll i fond och calvados och låt det koka i ca 5 - 10 minuter

Step 6

Red av såsen med maizenan utrörd i lite vatten, låt det koka upp och smaka av med salt och peppar

Step 7

Ta ut potatisen och morötterna vsalta lite och vänd försiktigt, lägg upp på ett fat och ställ fram

Step 8

Skiva köttet och lägg upp med champinjonerna och lite sås ovanpå, häll upp resten av såsen och servera...

Print Friendly, PDF & Email

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

”Citatet”
Några har smak för det ena, och några för det andra, därför blir alla flickor gifta och all mat uppäten.
-Svenskt ordspråk
%d bloggare gillar detta: