Bräserad fransyska med vitlöksrostade champinjoner och calvadosspetsad skysås
2012-12-16- Servings: 6-8
- Prep Time: 25m
- Cook Time: 2:30 h
- Ready In: 2:55 h
Related Recipes:
Idag så har jag tillagat en fransyska i min gjutgärnsgryta där den fick puttra i 2,5 timmar, till den serverade jag champinjoner som jag rostat med vitlök och en skysås som spetsats med calvados.
Till detta serverade jag även potatis och morötter som bakats i ugnen, en trevlig söndagsmiddag som tillagades samtidigt som pepparkaksbaket slutfördes..
Ingredients
- 1,5 kg Fransyska i nät
- 1 st Rödlök ( i bitar)
- 3 Vitlöksklyftor (i bitar)
- 2 st Morötter (i bitar)
- 1 st Kanelstång
- Salt
- 5 st Svartpepparkorn
- 3 dl Röttvin
- 4 dl Vatten
- 250 gr Champinjoner (delade i 4 bitar)
- 2 st Vitlöksklyftor (skivade)
- 25 ml Kalvfond
- 0,5 dl Calvados
- 15 ml Maizena
- 700 gr Potatis (i bitar)
- 500 gr Potatis (skalad i bitar)
- Rapsolja
Method
Step 1
Stek fransyskan i grytan i lite olja, salt och peppar, när den börjar få färg lägg i lök, morötter, vitlök och fräs det lite med köttet.
Step 2
Slå på vin, vatten, kanelstång och pepparkorn, lägg på locket och låt det puttra i ca 2,5h
Step 3
När det återsår ca 15 minuter lägger man potatis och morötter på en plåt med lite olja i botten, ställer den i ugnen på 220° i ca 35 minuter
Step 4
Fräs vitlöken i lite lite olja i en teflonpanna, lägg i champinonerna när oljan nästan är uppsugen i vitlöken som också fått lite färg , vänd ofta tills de har fått fin färg. Ta sedan av värmen
Step 5
Lägg köttet i en bit folie och sila ur vätskan i grytan ner i en kastrull, häll i fond och calvados och låt det koka i ca 5 - 10 minuter
Step 6
Red av såsen med maizenan utrörd i lite vatten, låt det koka upp och smaka av med salt och peppar
Step 7
Ta ut potatisen och morötterna vsalta lite och vänd försiktigt, lägg upp på ett fat och ställ fram
Step 8
Skiva köttet och lägg upp med champinjonerna och lite sås ovanpå, häll upp resten av såsen och servera...