Chimichurri, färskpotatismos med chevre och annorlunda sallad i historisk herrgårdsmiljö
2012-07-01- Cuisine: Internationell
- Course: Glutenfri, Grill, Tillbehör, Vegetarisk
- Skill Level: Medel
- Servings: 6
- Prep Time: 40m
- Cook Time: 40m
- Ready In: 1:20 h
Related Recipes:
Igår lämnade vi av en av våra söner på ett läger på en gård i dom djupa bergslagsskogarna i närheten av Lindesberg, men istället för att åka hem passade vi på att åka vidare mot vänner som nyligen flyttat in i en underbar herrgård från tidigt 1800tal. Resan tar oss genom ett fantastiskt berslagen där den svenska industrin hade sitt hjärta en gång i tiden, och tack vare gps så fungerar det bra att åka dom små vägarna som en gång i tiden var viktiga länkar mellan byarna.
På plats samlas vi i herrgårdens stora lantkök där vi helt i min smak umgås kring matlagningen, och jag fick ansvaret att tillreda en het chimichurri. Nu kan jag ju inte riktigt låta bli att hänga med och låna lite ideer när man står där, mina lån vart tre recept i form av ett undebart mos med färskpotatis och chevreost, en annorlunda sallad med tomat och jordgubbar samt den starka och exotiska chimchurrin som jag gjorde.
Chimichurri
– 2st Röd chili utan kärnor finhackad
– 4st Vitlöksklyftor pressad
– 2dl Oregano finhackad
– 15ml Strösocket
– 15ml Rödvinsvinäger
– Salt
– Svartpeppar
– God olja
1. Blanda alla torra ingredienser och blanda väl
2. Slå på vinäger och häll olja på så att det precis täcker allt
3. Blanda smaka av med salt och svar peppar
Tomat och jordgubbssallad med basilika
– 1l Jordgubbar delade på mitten
– 400gram cocktailtomater delade på mitten
– 15 st färska basilika blad strimlade
– 2st vitlöksklyftor pressade
– 15ml Olivolja
– Fling salt
– Svart peppar
1. Lägg tomater och jordgubbar i en skål
2. Lägg på basilikan, salt, peppar, vitlöken och olja
3. Vänd allt ordentligt men försiktigt
4. Lägg några hela basilikablad på toppen och strö lite flingsalt
5. Låt salladen bli rumstempererad och servera….
Färskpotatismos med chevre och gräslök
– 1kg färskpotatis skalad
– 300gram chevreost skalad och grov hackad
– 50gram smör
– 1knippe gräslök
– Salt
– Vitpeppar
1. Koka färskpotatisen mjuk och häll av vattnet
2. Stampa potatisen grovt
3. Smält smöret och häll det i tillsammans med chevreosten
4. Blanda allt ordentligt
5. Vänd i gräslöken sedan krydda med salt och peppar
6. Smaka av och servera.