Husets falafel med basilikahummus, aubergineröra, syrlig rödlök, myntayoghurt och grönsaker
2016-07-10- Cuisine: Mellanöstern
- Course: Glutenfri, Huvudrätt, Vegetarisk
- Skill Level: Medel
- Servings: 5
- Prep Time: 40m
- Cook Time: 40m
- Ready In: 1:20 h
Related Recipes:
Influenserna från mellanöstern kan vi redan se på olika håll i vår matkultur men det finns massor kvar att utforska, så varför inte satsa på lite annorlunda fredagsmys med läcker plockmat inspirerat från mellanöstern.
Det är varken krångligt eller svårt att göra detta och i just detta recept så har jag anpassat vissa delar efter mitt skafferi då jag inte riktigt hade alla ingredienser hemma, mina falafel gör jag lite platta då jag vill få in dem i ett pitabröd eller libabröd lite lättare, rörorna kan du själv anpassa lite med mängden vitlök.
Ingredients
- 500 gr Kikärtor
- 20 gr Persilja (hackad)
- 2 st Salladslökar (hackade)
- 1,5 tskSpiskummin
- 1,5 tsk Malen koriander
- 1 udd Cayennepeppar
- 1 st Vitlök
- Ca 1 l Olja att fritera i
- Aubergine
- Olivolja (av bra kvalitet)
- 1/3 Citron
- ca 230 gr Kokta kikärtor
- 1/2 dl Färsk basilika (hackad)
- 1 st Rödlök (skivad)
- 2 msk äppelcidervinäger
- 1 msk Sirap
- 2 dl Yoghurt
- 2 tsk Mynta
- Svartpeppar
- Salt
- Salladsblad
- Tomat (skivade)
- Paprika (skivad)
- Pitabröd, ligabröd eller liknande
Method
Step 1
Blötlägg kikärtorna i dubbel mängd vatten i minst 1 timme, gärna längre
Step 2
Sätt ugnen på 170° och ställ in auberginen som ska så där i ca 45 minuter tills den känns mjuk inuti
Step 3
Gör falafelsmeten genom att hälla av vattnet av kikärtorna, pressa i 3 vitlöksklyftor och ha i persilja, spiskummin, malda koriandern, cayenne, salt och svartpeppar
Step 4
Mixa eller mal allt till en smet, testa att göra en bulle om den är för torr ha i lite olivolja. Forma små bullar som du plattar till och lägg på ett fat.
Step 5
Syrlig rödlök.. Lägg rödlöken i en skål och slå på vinäger samt sirapen, salta och vänd allt ordentligt.
Step 6
Basilikahummus.. Mixa kokta kikärtorna med basilika, 1/2 msk Olivolja, 1 st vitlöksklyfta och salt, det ska bli en fin smet, lägg upp i en skål och slå på lite olivolja och lägg på ett basilika blad.
Step 7
Aubergineröra.. Ta ut Auberginen ur ugnen, dela den och lägg den i en mixer med 2 st vitlöksklyftor, salt och 1 msk olivolja och pressa i juicen från citronen och mixa allt slätt. Lägg upp i en skål
Step 8
Myntayoghurt.. Lägg yoghurten i en skål och blanda i myntan, smaka av med salt och svartpeppar
Step 9
Lägg upp sallad, tomat och paprika snyggt.
Step 10
Värm upp oljan till friteringen försiktigt till ca 180°
Step 11
Fritera sedan falafeln i ca 4 minuter tills de fått fin färg, lägg upp på hushållspapper.. Fritera inte alla på en gång utan dela upp dem på minst tre omgångar, om du lägger i för mycket kan du tappa temperatur.
Step 12
Värm brödet lite, lägg upp falafeln på ett fat och servera alla tillbehören tillsammans, smaklig spis.