Loader

Försvenskad kebabpanna med vitsås

2013-04-04
  • Servings: 6
  • Prep Time: 15m
  • Cook Time: 20m
  • Ready In: 35m

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Parmesanbakade färgglada grönsaker med lax och en vitlök/lime yoghurt

  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Svensk matvetesallad med säsongens grönsaker, bakad minispetskål, sparrisbroccoli och äppelgratinerad kycklingfilé

  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

Kommer ihåg min första kebab med bröd i Köping i början på 80 talet som då var det något nytt och ovanligt, det tunt skivade köttet åts i ett pitabröd med sallad, lök, tomat och givetvis med stark röd och mild vit sås. Kommer ihåg än idag hur jag svettades av den den fantastiskt starka men goda nyheten, nästa minne är från torggrillen i Norberg några år senare där den såldes med mos för att passa den lokala marknaden.

Sedan dess har jag ätit den i små pittoreska kebab barer i Turkiet till diverse kiosker i Sverige, Kebab som kommer av turkiska kebap ”grillat kött” och är ett tunnskuret kött (ursprungligen lammkött) som träs upp på ett roterande grillspett.

Här är ett hemma recept på en bra vardags ”kebab” som jag serverade med ris till

Ingredients

  • 600 gr Kebabkött (skivat tunt)
  • 1 st Äpple (skalat & tärnat)
  • 1 st Paprika (i bitar)
  • 2 st Ättiksgurkor (tärnad)
  • 1/3 Gurka (tärnad)
  • 1 st Gul lök (klyftad)
  • 2 dl yoghurt (inte tjock)
  • 2 dl Creme fraiche
  • 15 ml Tomatpuré
  • 15 ml Flytande honung
  • 1 st Vitlöksklyfta (pressad)
  • Italiensk salladskrydda
  • Örtsalt
  • Svart peppar
  • Rapsolja

Method

Step 1

Blanda först den vita såsen så att den får dra lite, lägg creme fraiche och yoghurten i en skål lägg sedan i tomatpuré, honung och vitlöken.

Step 2

Smaka sedan av med italienska salladskryddan, salt och lite svart peppar, låt sedan såsen dra i kylen. Koka riset sedan enligt instruktionerna på paketet

Step 3

Stek kebabköttet så det blir klart och får lite färg, när det är klart ta det ur pannan och håll det varmt.

Step 4

Häll sedan i grönsakerna med lite olja och låt dem fräsa lite och bli varma, häll i köttet och vänd försiktigt.

Step 5

Servera allt sedan tillsammans gärna med färska tomater och ett pitabröd

 

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , Ingredients:

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Engelsmännen har uppfunnit middagstalen för att man ska glömma deras mat.
    -Pierre Daninos
    %d bloggare gillar detta: