Fransyska i långkok med linser, bönor, morötter och lite lök
2016-09-30- Cuisine: Internationell, Nyttigt, Svenskt
- Course: Huvudrätt
- Skill Level: Medel
- Servings: 6
- Prep Time: 40m
- Cook Time: 7:00 h
- Ready In: 7:40 h
Related Recipes:
Ett klassiskt långkok i min Crock Pot (går lika bra i en gjutjärnsgryta) med härligt smak av alla råvaror som under 7 timmar tillagas i lugn och ro, för att göra rätten lite extra nyttig för kropp och miljö fyller vi på med smaskiga linser och läckra bönor.
Självklart så använder vi oss av närproducerat och svenskt där det går, jag gick bet på vinet i receptet som dock var ett gott ekologiskt vin från Italien.
Ingredients
- 800 gr Fransyska
- 1 - 2 st lök (klyftad)
- 500 gr Morötter (skalade och i dm långa bitar)
- 0,5 dl Valfria linser
- 0,5 dl Små vita bönor
- 1,5 msk Svart vinbärsgele (kan även serveras till)
- 1,5 dl Vin
- 5 dl Vatten
- 2 Lagerblad
- Salt
- Svartpeppar
- Valfrit potatis, kokt, rostad eller något annat smarrigt.
Method
Step 1
Ta fram din Crock Pot eller en gjutjärnsgryta för ugnen, om du ska göra i ugnen sätt den på 90°
Step 2
Lägg morötter, lök, linser och bönor i botten, slå på vin samt vatten, salt, peppar och vänd allt
Step 3
Lägg i gelen och lagerbladen
Step 4
Peppra och salta fransyskan runt om, lägg den överst och sätt på locket.
Step 5
Ställ den i värmen i ca 7h utan att röra den
Step 6
När det återstår ca en timme på börja det du vill servera till som kokt eller rostad potatis, ris, bulgur eller något annat smarrigt.
Step 7
Efter ca 7h ta upp köttet och dela det försiktigt men bevara lite större bitar, ta ur morötter, lök, linser och bönor, rör om i skyn smaka av den.
Step 8
Lägg upp grönskarena med bönor och linser snyggt tillsammans med köttet, häll upp skyn och servera med ditt tillbehör, smaklig måltid