Loader

Fredagsstek i gryta med rotsaker, äpple och rött vin

2014-01-31
  • Servings: 6
  • Prep Time: 15m
  • Cook Time: 1:30 h
  • Ready In: 1:45 h

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Parmesanbakade färgglada grönsaker med lax och en vitlök/lime yoghurt

  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Svensk matvetesallad med säsongens grönsaker, bakad minispetskål, sparrisbroccoli och äppelgratinerad kycklingfilé

  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

Fredagar kan vara rätt tunga att komma hem till köket för matlagning, jag brukar därför göra olika varianter av  allt i ett matlagning.

Idag så vart det en läcker skinkstek som jag gör i en gjutjärnspanna i ugnen, i den finns det när den är klar en god sky, potatis, grönsaker allt för att få en komplett middag.

Ingredients

  • 1 st Skinkstek
  • 800 gr Potatis (skalad och delad en gång)
  • 400 gr Morötter (skalade och delade i stora bitar)
  • 1,5 cm Chili (hackad)
  • 1 st Gul lök (klyftad)
  • 1 st Äpple (i bitar)
  • 2,5 dl Rött vin
  • 2 st Vitlöksklyftor (hackade)
  • Svart peppar
  • Smör

Method

Step 1

Sätt ugnen på 200°

Step 2

Lägg lite smör i botten på gjutjärnsgrytan, sedan potatisen, morötter, chili, äpple, vitlök och lök

Step 3

Salta och peppra steken ordentligt och stek den runt om i smör, när den fått färg slå på vinet.

Step 4

Lägg i steken i grytan och slå på vinet från stekpannan, sätt på ett lock och ställ grytan i ugnen i c1 60 min.

Step 5

Ta ut grytan och sätt i en stektermometer i steken, ställ den i ugnen igen och låt den gå upp i 70°

Step 6

När den gjort det stäng av ugnen och låt den vila i ca 10 minuter

Step 7

Skiva steken och servera med potatis, morötter och skyn.. servera gärna en sallad och gele till

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: , Tags: , , , , , Ingredients:

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Man känner aldrig sig så rik som när man plockar ut färskt bröd ur ugnen.
    -Ernst Kirchsteiger
    %d bloggare gillar detta: