Fredagsstek i gryta med rotsaker, äpple och rött vin
2014-01-31- Cuisine: Internationell
- Course: Glutenfri, Huvudrätt
- Skill Level: Medel
- Servings: 6
- Prep Time: 15m
- Cook Time: 1:30 h
- Ready In: 1:45 h
Related Recipes:
Fredagar kan vara rätt tunga att komma hem till köket för matlagning, jag brukar därför göra olika varianter av allt i ett matlagning.
Idag så vart det en läcker skinkstek som jag gör i en gjutjärnspanna i ugnen, i den finns det när den är klar en god sky, potatis, grönsaker allt för att få en komplett middag.
Ingredients
- 1 st Skinkstek
- 800 gr Potatis (skalad och delad en gång)
- 400 gr Morötter (skalade och delade i stora bitar)
- 1,5 cm Chili (hackad)
- 1 st Gul lök (klyftad)
- 1 st Äpple (i bitar)
- 2,5 dl Rött vin
- 2 st Vitlöksklyftor (hackade)
- Svart peppar
- Smör
Method
Step 1
Sätt ugnen på 200°
Step 2
Lägg lite smör i botten på gjutjärnsgrytan, sedan potatisen, morötter, chili, äpple, vitlök och lök
Step 3
Salta och peppra steken ordentligt och stek den runt om i smör, när den fått färg slå på vinet.
Step 4
Lägg i steken i grytan och slå på vinet från stekpannan, sätt på ett lock och ställ grytan i ugnen i c1 60 min.
Step 5
Ta ut grytan och sätt i en stektermometer i steken, ställ den i ugnen igen och låt den gå upp i 70°
Step 6
När den gjort det stäng av ugnen och låt den vila i ca 10 minuter
Step 7
Skiva steken och servera med potatis, morötter och skyn.. servera gärna en sallad och gele till