Loader

Glöggbräserad rostbiff med äpplespetsat potatismos och rostad palsternacka

2012-12-02
  • Servings: 6 - 8
  • Prep Time: 20m
  • Cook Time: 2:00 h
  • Ready In: 2:40 h

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Parmesanbakade färgglada grönsaker med lax och en vitlök/lime yoghurt

  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Svensk matvetesallad med säsongens grönsaker, bakad minispetskål, sparrisbroccoli och äppelgratinerad kycklingfilé

  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

En lite annorlunda rostbiff som fått bräsera i glögg under någon timme, till den serverar jag ett potatismos som spetsats med syrliga äpplen.

Ingredients

  • 1 - 1,5 kg Rostbiff
  • 4 dl Vatten
  • 4 dl Vin glögg
  • 1 dl Rött vin
  • 4 st Morötter (skalad och delad i några bitar)
  • 3 st små lökar (skalad och delad på mitten)
  • Colorit soya (för färgen)
  • 30 ml Maizena
  • 12 st Coktailtomater på kvist (spar lite kvist på)
  • 12 små avlånga Palsternackor (skalade)
  • Rapsolja
  • 800 gr Potatis (skalade och i bitar)
  • 4 st syrliga Äpplen (skalade och i bitar)
  • 25 gr Smör
  • 1 - 2 dl Mjölk
  • 1 dl Äppelmos
  • Salt
  • Vitpeppar

Method

Step 1

Stek rostbiffen runt om med salt och peppar, lägg den sedan i en gjutjärn eller vanlig kastrull. Slå på vattnet i stekpannan och låt det koka upp, slå det sedan på rostbiffen i kastrullen.

Step 2

Lägg i morötter, lök och slå på glöggen, lägg på locket och låt den puttra i 1,5 timme

Step 3

Lägg palsternackorna på en ugnsplåt med lite olja och ställ i ugnen på 220°, efter ca 8 - 10 minuter ta ut dem och vänd stoppa in de igen och låt dom stå i 5 minuter lägg tomaterna på plåten också och stäng ugnen och låt de stå där tills det är dags att lägga upp maten.

Step 4

När köttet stått i ugnen ca 1 timme så börja koka potatisen och äpplena i en kastrull med vatten.

Step 5

När potatisen är mjuk häll av vattnet lägg i smöret och mjölken direkt, mosa allt ordentligt och lägg i äppelmoset och smaka av med salt samt peppar

Step 6

Efter 1,5 timme tar man ur rostbiffen och lägger den i folie för att vila i ca 20 minuter, ta ur löken och morötterna och ställ dom i ugnen för att hålla värmen.

Step 7

Slå på vinet och låt det koka upp, blanda ut maizenan med lite vatten och red av skyn. Ge den lite mörkare färg med colorit soyan och smaka av med salt och peppar

Step 8

Lägg upp moset i en skål, skiva köttet och lägg det på ett fat med morötterna samt löken på, palsternacka och tomater bredvid och lite sås på köttet och resten bredvid.. ät och njut av en härlig stek...

Print Friendly, PDF & Email

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

”Citatet”
Confidence is preparation. Everything else is beyond your control.
-Richard Kline
%d bloggare gillar detta: