Loader

Gravad lax med egen touch

2014-09-07
  • Yield: 1 sida
  • Prep Time: 20m

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Parmesanbakade färgglada grönsaker med lax och en vitlök/lime yoghurt

  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Svensk matvetesallad med säsongens grönsaker, bakad minispetskål, sparrisbroccoli och äppelgratinerad kycklingfilé

  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

Ibland har man tur som jag med vår fantastiskt snälla granne som delar med sig av sin härliga fångst när han varit på fiskeresa, här är ett grundrecept på gravad lax som är väldigt gott och kan ätas på många olika sätt och enkelt kan ges en egen touch.

Jag brukar toppa med lite lite calvados, whiskey ellr varför inte göra en ölgravad lax, följ grundreceptet och avsluta med att slå på någon matsked av det du vill toppa med på laxen.

Ingredients

  • 1st Laxfilé
  • 2 tsk grovstött vitpeppar
  • 4 msk salt
  • 4 msk strösocker
  • En rejäl näve grovhackad dill

Method

Step 1

Låt skinnet sitta kvar på filén och ta bort alla småben, torka filéerna med hushållspapper.

Step 2

Blanda vitpeppar, salt och strösocker.

Step 3

Gnid in filéerna med ungefär 1/3 av saltblandningen.

Step 4

Lägg sedan resten av saltblandningen i en form med den grovhackade dillen, häll på eventuell egen touch också och lägg sedan köttsida neråt mot dill och saltblandning. (har du två filéer lägg köttsidorna mot varandra.

Step 5

Lägg en tyngd ovanpå laxen så att den pressas ner mot blandningen.

Step 6

Efter ett till två dygn är laxen klar om du inte ska äta den på en gång, häll bort vätskan som bildas annars blir fisken för salt.

Step 7

Skrapa bort dill och peppar när laxen ska serveras, skär filéerna på snedden i tunna skivor.

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: , Tags: , , , , , Ingredients:

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    “Citatet”
    Man känner aldrig sig så rik som när man plockar ut färskt bröd ur ugnen.
    -Ernst Kirchsteiger
    %d bloggare gillar detta: