Gravad lax med egen touch
2014-09-07- Yield: 1 sida
- Prep Time: 20m
Related Recipes:
Ibland har man tur som jag med vår fantastiskt snälla granne som delar med sig av sin härliga fångst när han varit på fiskeresa, här är ett grundrecept på gravad lax som är väldigt gott och kan ätas på många olika sätt och enkelt kan ges en egen touch.
Jag brukar toppa med lite lite calvados, whiskey ellr varför inte göra en ölgravad lax, följ grundreceptet och avsluta med att slå på någon matsked av det du vill toppa med på laxen.
Ingredients
- 1st Laxfilé
- 2 tsk grovstött vitpeppar
- 4 msk salt
- 4 msk strösocker
- En rejäl näve grovhackad dill
Method
Step 1
Låt skinnet sitta kvar på filén och ta bort alla småben, torka filéerna med hushållspapper.
Step 2
Blanda vitpeppar, salt och strösocker.
Step 3
Gnid in filéerna med ungefär 1/3 av saltblandningen.
Step 4
Lägg sedan resten av saltblandningen i en form med den grovhackade dillen, häll på eventuell egen touch också och lägg sedan köttsida neråt mot dill och saltblandning. (har du två filéer lägg köttsidorna mot varandra.
Step 5
Lägg en tyngd ovanpå laxen så att den pressas ner mot blandningen.
Step 6
Efter ett till två dygn är laxen klar om du inte ska äta den på en gång, häll bort vätskan som bildas annars blir fisken för salt.
Step 7
Skrapa bort dill och peppar när laxen ska serveras, skär filéerna på snedden i tunna skivor.