Grillad färsbiff på medelhavs vis med myntayoghurt och chili samt lime bakade rotsaker
2012-05-26- Servings: 6
- Prep Time: 25m
- Cook Time: 45m
- Ready In: 1:15 h
Related Recipes:
Att det skulle grillas färsbiffar idag hade jag bestämt redan tidigare i veckan, tillbehören växte fram under förmiddagens bilresa till dotterns fotbollsmatch. Sedan så klarnade dom sista detaljerna väl i butiken tidigare idag, jag slås ibland av hur mycket mat som jag går och tänker på och hur saker kan växa fram under lite tid. Dagens meny kändes riktigt somrig och som hämtad direkt från någon liten by vid medelhavet, eller som min äldsta son sa när han åt – ”vilka härligt fräscha smaker”.
Jag grillade majs och paprika till men man kan grilla vilka grönsaker man vill, glöm inte att tända grillen i god tid och stoppa in rotsakerna i ugnen först.
Chili samt lime bakade rotsaker
– 800gram potatis i bitar
– 1knippe Morötter (500gram) skalade och slantade i samma storlek som potatisen
– 1st Gul lök i klyftor
– 0,2dl Raps olja
– 1st Lime pressa ur juicen
– 3cm Chili finhackad
– 3st Vitlöksklyftor pressad
– Salt
– Svart peppar
1. Lägg potatis, morötter och löken på en plåt med lite olja
2. Ställ det i ugnen på 220° i ca 25 minuter
3. Blanda lime juicen, olja, chili, vitlök, salt och peppar
4. När rotsakerna är färdiga häll marinaden på och vänd försiktigt runt
5. Smaka av och servera
Grillad färsbiff på medelhavs vis
– 800gram Svensk nötfärs eller lammfärs
– 1pkt Bacon tärnat
– 1/2 Gul lök hackad
– 1st Tomat hackad
– 75gram Fetaost
– Några blad mynta hackade
– Salt
– 10ml Rapsolja
– Svart peppar
1. Blanda färs, bacon, lök, tomat, olja tillsammans med fetaosten ismulad
2. Krydda med salt, peppar och mynta, prov stek en liten bit och smaka av
3. Forma lagom biffar ca 110gram styck
4. Grilla dom färdiga och servera
Myntayoghurt
– 3dl Yoghurt av grekisk typ
– 10ml Honung flytande
– 5ml Vittvins vinäger
– 5ml Olivolja
– Mynta efter smak hackad
– Salt
– Svart peppar
1. Blanda alla ingredienser ordentligt
2. Smaka av och servera