Loader

Grillad flankstek med BBQsås samt en läcker ljummen potatissallad med körsbär och rökt fläsk

2012-07-19
  • Servings: 6
  • Prep Time: 45m
  • Cook Time: 1:30 h
  • Ready In: 2:15 h

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Marinated pork chop on the length, roasted vegetables with black sesame seeds and blue cheese sauce

  • Högrevsburgare med västerbottenost, picklade lök, palsternackschips, äpple & i botten en syrlig dressing

  • Honungsgrillad lax, fetaostsallad med tomat och rödlök samt färskpotatis.

Igår så vart det middag mellan två hockematcher under  dotterns camp och det med gott om tid emellan, så jag valde att göra en flankstek som fick bli färdig i grillen långsamt.

Som tillbehör så serverade jag en BBQ sås, smörslungad haricoverts och en ljummen potatissallad som jag fått från ett tips som jag måste testa enligt vännen på facebook. Potatissalladen visade sig vara väldig god och passade mig och alla runt bordet i smaken, jag har gjort några små förändringar från orginalet för att passa mig lite…

Receptet till BBQ såsen som används i receptetoch serveras till

Ingredients

  • 1kg Flankstek
  • 15 ml Vitlökspulver
  • 15 ml Lökpulver
  • 15 ml Örtsalt
  • 2,5 ml Svartpeppar
  • 2dl av BBQ från länken ovan
  • 30ml Flytande honung
  • 1 näve Hickoryflis (blötlagt minst 30 minuter)
  • -----------
  • 600 g fast potatis (i bitar)
  • 2 st gula Lökar (i klyftor)
  • 250 gr varmrökt sidfläsk eller bacon (i bitar)
  • 300 gr urkärnade körsbär
  • 3 st kvistar rosmarin
  • 100 gr ruccola
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Rapsolja
  • Äppelcidervinäger
  • -----------
  • 400g Haricoverts
  • 1/2 Gul lök finhackad
  • 50g Smör
  • Flingsalt

Method

Step 1

Blanda vitlökspulver, lökpulver, örtsalt och peppar och gnid in dom i köttet

Step 2

Lägg köttet på indirekt värme på grillen, med en näve blötlagda hickory flis på glöden.

Step 3

Stäng locket och dra ner lite på spjällen så att det inte blir för varmt

Step 4

Låt det ligga i grillen minst 1h, blanda BBQsåsen med honungen

Step 5

Efter timmen pensla på BBQ såsen lägg sedan den sidan ner mot glöden och "bränn" fast den.

Step 6

Gör samma sak med andra sidan på flanksteken

Step 7

Låt vila lite, skiva tunt och servera

Step 8

-----------

Step 9

Lägg potatisen med löken och fläsket/baconet på en plåt salta och häll på lite olja

Step 10

Vänd allt försiktigt och lägg rosmarikvistarna ovanpå, ställ plåten i varm ugn på 220°

Step 11

Låt det stå i ugnen i ca 20 minuter och lägg sedan i körsbären, ställ tillbaka i ugnen och låt stå i ca 10 minuter till.

Step 12

Ta ut plåten och precis innan serveringen vänd i ruccolan och skvätta lite äppelcider vinäger på och servera potatissalladen ljummen.

Step 13

------------

Step 14

Skär av ändarna på haricovertsen

Step 15

Smält smöret i en panna på medelvärme

Step 16

Lägg i löken och fräs lite, lägg sedan i haricovertsen

Step 17

Vänd dom försiktigt tills dom mjuknat lite, lägg då i flingsaltet

Step 18

Smaka av och servera

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , Ingredients:

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Först kramar jag alla i familjen – sedan ställer jag mig vid spisen
    -Ernst Kirchsteiger
    %d bloggare gillar detta: