Grillad flankstek med BBQsås samt en läcker ljummen potatissallad med körsbär och rökt fläsk
2012-07-19- Cuisine: Amerikanskt, Internationell
- Course: Glutenfri, Grill, Huvudrätt
- Skill Level: Medel
- Servings: 6
- Prep Time: 45m
- Cook Time: 1:30 h
- Ready In: 2:15 h
Related Recipes:
Igår så vart det middag mellan två hockematcher under dotterns camp och det med gott om tid emellan, så jag valde att göra en flankstek som fick bli färdig i grillen långsamt.
Som tillbehör så serverade jag en BBQ sås, smörslungad haricoverts och en ljummen potatissallad som jag fått från ett tips som jag måste testa enligt vännen på facebook. Potatissalladen visade sig vara väldig god och passade mig och alla runt bordet i smaken, jag har gjort några små förändringar från orginalet för att passa mig lite…
Receptet till BBQ såsen som används i receptetoch serveras till
Ingredients
- 1kg Flankstek
- 15 ml Vitlökspulver
- 15 ml Lökpulver
- 15 ml Örtsalt
- 2,5 ml Svartpeppar
- 2dl av BBQ från länken ovan
- 30ml Flytande honung
- 1 näve Hickoryflis (blötlagt minst 30 minuter)
- -----------
- 600 g fast potatis (i bitar)
- 2 st gula Lökar (i klyftor)
- 250 gr varmrökt sidfläsk eller bacon (i bitar)
- 300 gr urkärnade körsbär
- 3 st kvistar rosmarin
- 100 gr ruccola
- Salt
- Svartpeppar
- Rapsolja
- Äppelcidervinäger
- -----------
- 400g Haricoverts
- 1/2 Gul lök finhackad
- 50g Smör
- Flingsalt
Method
Step 1
Blanda vitlökspulver, lökpulver, örtsalt och peppar och gnid in dom i köttet
Step 2
Lägg köttet på indirekt värme på grillen, med en näve blötlagda hickory flis på glöden.
Step 3
Stäng locket och dra ner lite på spjällen så att det inte blir för varmt
Step 4
Låt det ligga i grillen minst 1h, blanda BBQsåsen med honungen
Step 5
Efter timmen pensla på BBQ såsen lägg sedan den sidan ner mot glöden och "bränn" fast den.
Step 6
Gör samma sak med andra sidan på flanksteken
Step 7
Låt vila lite, skiva tunt och servera
Step 8
-----------
Step 9
Lägg potatisen med löken och fläsket/baconet på en plåt salta och häll på lite olja
Step 10
Vänd allt försiktigt och lägg rosmarikvistarna ovanpå, ställ plåten i varm ugn på 220°
Step 11
Låt det stå i ugnen i ca 20 minuter och lägg sedan i körsbären, ställ tillbaka i ugnen och låt stå i ca 10 minuter till.
Step 12
Ta ut plåten och precis innan serveringen vänd i ruccolan och skvätta lite äppelcider vinäger på och servera potatissalladen ljummen.
Step 13
------------
Step 14
Skär av ändarna på haricovertsen
Step 15
Smält smöret i en panna på medelvärme
Step 16
Lägg i löken och fräs lite, lägg sedan i haricovertsen
Step 17
Vänd dom försiktigt tills dom mjuknat lite, lägg då i flingsaltet
Step 18
Smaka av och servera