Grillad Fläskkarré med en läcker rödvinssås med mynta samt halloumi och paprika som fått färg över glöden
2012-06-29- Cuisine: Medelhavet
- Course: Glutenfri
- Skill Level: Medel
- Servings: 6
- Prep Time: 30m
- Cook Time: 45m
- Ready In: 1:15 h
Related Recipes:
Ibland så får man inspiration från olika håll och att använda mynta i maten är något som jag tidigare bara använde till desserter, men för att antal år sedan ändrades mitt sätt att använda den fräscha kryddan rejält.
Jag var på ett härligt bröllop på Gottland där det helgrillade lammet naturligtvis fick lite mynta på sig i marinaden, men den stora inspirationen kom från att träffat bröllopsgäster från Australiene som använde mynta flitigare i flera olika saker. Dom använde den i lagom mängd hela tiden precis så att man bara anar den, men oj som det ger en lite extra piff på många saker som i den rödvinssås som jag serverade till middagen idag.
Börja alltid med såsen som behöver lite tid att koka ihop och få ut alla smaker..
Mynta och rödvinssås
– 1st Gul lök grovhackade
– 1st Morötter grova bitar
– 15ml Tomatpuré
– 2dl Rött vin
– 3dl Vatten
– 20ml Köttfond
– Olja
1. Fräs samtliga grönsaker i olja tills dom fått färg och mjuknat.
2. Slå på tomatpuré och låt den fräsa lite, slå på vin, vatten och fond sedan.
3. Låt det stå och puttra i minst 20minuter
4. När det börjar bli dags att äta silar man ur såsen, slå tillbaka den i pannan häll i maizena utrört i lite vatten
5. Koka upp den såsen dra av den och klipp i lite färska mynta blad.. avsluta med att smaka av… servera
Grillad Fläskkarré
– 6 st Skivor svensk Karré
– 0,5dl Chilisauce
– 15ml Soya
– 15ml Vatten
– 15ml Rödvinsvinäger
– Svartpeppar
– Salt
– 5st Vitlöksklyftor pressade
1. Gör en marinad av chilisauce, soya, vatten, vinäger, vitlök, peppar och salt
2. Lägg köttet i marinaden och låt det ligga där medan du tänder grillen och får glöd
3. Grilla karrén och pensla på marinad
Övrigt
– 1st Halloumi som grillades
– 2st Snacks paprikor grillas hela och skivas sedan
– Lite ruccol för färgen
– Valfri potatis