Grillad karrékotlett med chili- äppelsås och ugnsbakade rotsaker i en timjan och vitlöksolja
2012-09-15- Servings: 6
- Prep Time: 25m
- Cook Time: 60m
- Ready In: 1:25 h
Related Recipes:
Höst i Sverige innebär att det finns mycket roligt att hämta i trädgårdarna, här är ett recept som utnyttjar en del av det goa skafferiet.
Äpplen från vår trädgård blir en sås och härliga svenska rotsaker bakas i ugnen, till det så serverar vi en svensk karre med ben.
Ingredients
- 6 st Karrèkotletter med ben
- 10 ml vittvinsvinäger
- 1 dl Vatten
- Dragon
- Svart peppar
- Salt
- 6 st Äpplen (1 i skivor och resten i bitar)
- 1 st Gul lök (i bitar)
- 10 ml tomatpure
- 5 dl vatten
- 1,5 dl Grädde
- Om sura äpplen en liten nypa socker
- 1 - 2 cm Chili (finhackad)
- 400 gr potatis (i bitar)
- 300 gr Morötter (skalade och i bitar)
- 300 gr Palsternacka (skalade och i bitar)
- 300 gr Kålrot (skalade och i bitar)
- 0,3 dl Rapsolja + till lite annat
- 2 st Vitlöksklyftor
- Knippe färsk timjan
Method
Step 1
Blanda ihop vinäger med 1 dl vatten, dragon, salt och peppar, lägg karren i det en stund
Step 2
Fräs sedan äpple, chili och lök i lite olja så att det mjuknar, lägg i tomatpuren och låt det få lite färg.
Step 3
Slå på vatten samt grädde och låt det puttra i minst 30 minuter
Step 4
Lägg potatis, morötter, palsternacka och kålrot på en plåt med lite olja och ställ i ugnen på 220° i ca 30 minuter
Step 5
Gör timjanoljan genom att lägga 0,3 dl olja, vitlöken och en knippa timjan i en lagom skål och mixa med en handmixer tills det blir så slätt som det kan bli
Step 6
Passera såsen igenom en finare sil ner i en ny kastrull och låt den nu puttra ner till en bra konsistens, smaka av med salt, peppar och eventuellt lite lite socker om såsen blir lite sur
Step 7
Börja grilla eller steka karrén och äppleskivorna, salta och peppra köttet lite
Step 8
Samtidigt tar man ut potatisen och vänder i timjanolja samt lite salt, spara lite gärna olja till garneringen
Step 9
Sedan är det bara att lägga upp det lite snyggt på tallrik eller på fat..