Helgrillad Entrecôte med het rödvinssås, bakad potatis med västerbotten ost och grillad blomkål
2012-07-11- Cuisine: Internationell
- Course: Glutenfri, Grill, Huvudrätt
- Skill Level: Medel
- Servings: 6
- Prep Time: 45m
- Cook Time: 60m
- Ready In: 1:45 h
Related Recipes:
Igår så hade vi lite gäster hemma som jag funderade lite kring vad vi skulle bjuda på, jag hade som man brukar säga i köket proteinet klart nu var frågan vad man hittar på för roligt till.
Mitt protein igår var en kalventrecôte och till den hade jag en idé med en bakad potatis med västerbottenost i, såsen började som en fond med lite chili och vin i för att sedan växa fram till en sås som matchade entrecôten men framförallt västerbottenosten.
Den heta rödvinssåsen hittar man här
Ingredients
- 1 st hel Entrecôte (räkna ca 140gram/person)
- En trevlig pepparmix med lite andra kryddor i
- Salt
- -----------
- 12 st Stora potatisar (men inte som bakpotatis)
- 100 gr smör (i 12 bitar)
- 150 gr Västerbotten ost riven
- ----------
- 1st Blomkålshuvud
- Rapsolja
- Flingsalt
Method
Step 1
Putsa bort dom värst senorna runt köttet och spara dom till såsen
Step 2
Gnid in hela köttet ordentligt med pepparmix och salt
Step 3
Lägg köttet i en form och stoppa termometern i köttet och ställ den på indirekt värme i grillen
Step 4
Det ska inte vara för varmt så låt inte spjällen vara för öppna eller gasolen på full värme
Step 5
När köttet når 60° är det klart ta bort det från värmen och låt det vila en stund innan skivning
Step 6
-----------
Step 7
Tvätta potatisen och picka lite i dom med en vass kniv
Step 8
Lägg dom på en plåt och ställ i ugnen på 190° i ca 45 - 60 minuter
Step 9
När dom är klara ta ut dom och gör ett snitt i potatisen och kläm så att dom öppnar sig lite
Step 10
Lägg i en smörklick och lite västerbottenost i varje potatis
Step 11
Ställ tillbaka dom i ugnen som du stängt av och låt allt smälta i eftervärmen i ca 10 minuter
Step 12
----------
Step 13
Rensa blomkålen så att det bara är huvudet kvar
Step 14
Lägg det på grillen med köttet när det nått ca 48°
Step 15
När köttet är klart så är blomkålen klart
Step 16
Dela huvudet i mitten och skiva
Step 17
Lägg upp snyggt och skvätt lite olja på och lägg lite flingsalt på toppen
Övrigt
– Grillade lite paprika till för färgen
– Något grönt är alltid fint, jag hade lite roliga gräslöksblommor i mina örtkrukor ute