Loader

Helgrillad lamstek med rosmarin och vitlöksdoftande gräddsås samt grillat äpple

2014-04-20
  • Servings: 8
  • Prep Time: 30m
  • Cook Time: 1:30 h
  • Ready In: 2:00 h

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Honungsgrillad lax, fetaostsallad med tomat och rödlök samt färskpotatis.

  • Nasi goreng indonesisk snabbmat

  • Hickoryrökt laxfilé med romsås, färskpotatis och brynt dillsmör

En läcker lammstek som marineras i en ljusmarinad med äpple, vitlök och rosmarin och sedan får ligga i grillen i ca 1,5h, till det serverar vi en krämig gräddsås med rosmarin och vitlök.

Ingredients

  • 1.2 kg Lammstek
  • 1 st kruka Rosmarin
  • 1 st Vitlök
  • 5 st Äpplen
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Olivolja
  • 3 dl Grädde
  • 2 st grönsaksbuljongtärningar
  • Vatten
  • 15 ml Tomatpuré
  • 15 ml Maizena
  • 8 st mini paprikor
  • 1,5 kg Färskpotatis eller små potatisar

Method

Step 1

Tänd grillen

Step 2

Mixa sedan 2 st äpplen utan kärnhus, 5 st vitlöksklyftor, o,5 dl vatten, två kvistar rosmarin, salt och svart peppar till marinaden

Step 3

Skär några skåror i ovansidan av lammsteken och lägg steken i en bunke med marinaden

Step 4

Fräs 5 st pressade vitlöksklyftor så den blir mjuk och får lite färg, lägg i tomatpurén och fräs lite till, slå på 1 dl vatten och buljongtärningarna, låt det puttra i några minuter

Step 5

Slå på grädden och tre kvistar rosmarin, låt det puttra i ca 15 minuter.

Step 6

Gör i ordning grillen för lammsteken genom att flytta glöden till en sida, lägg en aluminiumform i botten där glöden inte är, lägg på gallret och lägg steken med en termometer på sidan där aluminiumformen är, stäng locket och låt lammet bli 65°

Step 7

Sila av såsen och red med maizenamjölet utrört med lite vatten, koka upp och smaka av med salt och svart peppar

Step 8

Koka potatisen

Step 9

När lammet nått ca 50° lägg 3 st skalade hela äpplen med kärnhuset urtaget samt små paprikorna i grillen på den indirekta värmen som lammet ligger på

Step 10

När lammet nått 65° ta av det och låt det dra i folie i ca 10 minuter, skiva sedan upp den tillsammans med äpplena som man klyftar.

Step 11

Servera sedan lammet med äpplena, såsen, paprikorna och potatisen snyggt upplagt och gärna garnerat med lite rosmarin

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , , , Ingredients:

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Korvgubbes problembarn: vurstingar.
    -Okänd
    %d bloggare gillar detta: